28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Raming kabinet: begrotingstekort dit jaar naar 11,8 procent, staatsschuld explodeert

HomeMediaVolkskrant | Raming kabinet: begrotingstekort dit jaar naar 11,8 procent, staatsschuld explodeert

Yvonne Hofs

Wopke Hoekstra van Financiën | ANP

De Nederlandse overheidsfinanciën storten dit jaar in een ravijn. De tussentijdse begrotingsbijstelling, de Voorjaarsnota, schetst vrijdag een dramatisch kostenplaatje van de coronacrisis.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën gaat ervan uit dat hij eind dit jaar de boeken zal sluiten met een begrotingstekort van maar liefst 11,8 procent, oftewel 92 miljard euro. Dat zou het op een na slechtste resultaat sinds het jaar 1900 zijn. Alleen 1918, het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog, eindigde met een nog groter begrotingstekort van 15 procent.

De Nederlandse staatsschuld zal dit jaar in één klap stijgen van 48,3 naar 65,2 procent van het bbp. De extra uitgaven die het kabinet tot dusver heeft gedaan om de medische kosten en de economische schade van de corona-uitbraak op te vangen, tellen op tot een kostenpost van 20,1 miljard euro, zo blijkt uit een financieel overzicht dat Hoekstra bij de Voorjaarsnota heeft gevoegd.

Nog meer steun nodig

Dit is de eerste inschatting van de coronaschade voor de schatkist die het kabinet zelf naar buiten brengt. De nattevingerberekening zal later dit jaar zeker bijgesteld moeten worden. Dat kan in positieve zin zijn, maar het tekort kan ook nóg groter uitvallen. Hoekstra erkende vrijdag na de ministerraad dat in deze eerste schatting een aantal voorziene extra uitgaven niet is meegenomen.

Zo ziet het ernaar uit dat het kabinet het huidige noodpakket zal moeten uitbreiden. Hoogstwaarschijnlijk moet Hoekstra de portemonnee binnenkort weer trekken om Air France-KLM overeind te houden; minister Koolmees van Sociale Zaken werkt aan een extra steunregeling voor flexwerkers en het kabinet overweegt ook een steunregeling voor bedrijven met een sterk seizoensafhankelijke omzet in te stellen.

Ook zal de noodsteun aan zzp’ers en bedrijven die in eerste instantie voor drie maanden was gepland (maart, april en mei), waarschijnlijk verlengd moeten worden. Het is op dit moment bijvoorbeeld niet waarschijnlijk dat horecagelegenheden en culturele instellingen op 1 juni alweer open kunnen. In de kostenraming die het kabinet eind maart publiceerde, ging de regering er nog van uit dat het noodpakket drie maanden van kracht zou zijn.

Uitstel belastingbetaling

De grootste onzekerheid is de post belastinginkomsten. Veel bedrijven hoeven de winst-, omzet- en loonbelasting over 2019 voorlopig niet te betalen. Het kabinet heeft het bedrijfsleven grootschalig uitstel van betaling gegeven om bedrijven door de crisis heen te helpen. In principe moeten ondernemers die belasting later alsnog betalen, maar een deel van die 35 tot 45 miljard euro kan de overheid op zijn buik schrijven omdat de bedrijven failliet gaan. Ook zal het kabinet volgend jaar weinig belasting kunnen innen, omdat de winsten en omzetten dit jaar zijn gekelderd. Daardoor daalt de verwachte belastingopbrengst over 2020 die in 2021 betaald moet worden.

Opmerkelijk genoeg is het kabinet aanzienlijk somberder over de overheidsfinanciën dan onder andere het IMF (begin deze maand) en het Centraal Planbureau (CPB) in maart. Het IMF voorspelde drie weken geleden dat het Nederlandse begrotingstekort dit jaar zou uitkomen op 6,2 procent en de staatsschuld op 58,3 procent. Het CPB voorzag in zijn worstcasescenario een begrotingsgat van 7,3 procent in 2020. Volgens Hoekstra is dit te verklaren doordat een aantal steunmaatregelen pas vrij recent zijn aangekondigd en dus niet door het IMF en CPB zijn meegenomen. Daarnaast is inmiddels wel duidelijk dat deze recessie niet zal verlopen als een ‘snelle dip met snel herstel’, maar dat de wereldwijde lockdown een langduriger karakter zal hebben dan in eerste instantie gehoopt.

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Ja het gaat niet echt goed in het vader land CQ Nederland daar is het ook de tering naar de nering zetten ( Curacrim verdomd dat ), maar als ik goed begrijp is NL( sinds de uitspraken in 1o-10-1o van Gerrit de Raaf en Amparo Dos Crimmie en tuinkabouter Erol er helemaal klaar ( het NL volk ) mee, de crim is helemaal geen vader land meer van Curacrim, Dus op doeken die beloften aan die politieke graaiers die neffer nooit zullen toegeven om te willen veranderen. Geloof mij maar ik woon op de crim al 19 jaar en het bevalt mij best nu ook nog maar de politiek verandert niet of je moet er een …. op gooien, wel te verstaan eerst het zooitje onkruid bij elkaar zetten op het kleine Curacrim ??? en daar laten neer vallen, ben je in een klap er vanaf en kan je met nieuwe moet beginnen, het zal lang duren maar het zal lukken met de goeie stuurlui aan boort. En we zetten het echte gaai …. op het NARREN SCHIP en ik maak de touwen los en wel met plezier, en de Heer zij geprezen, Ha Le Lu Ja Loof Den Heer

  2. Nu de lockdown op heffen?
    Zonder testen of enige vorm van zekerheid dat het “weg” is?
    Stel dat het nog niet weg is (maar wel bijna), we weten het niet want er is nooit gemeten, en we zouden toch een uitbraak krijgen waarbij in 2 weken tijd 20% van de bevolking het ziekenhuis in moet.
    Wat dan? Dan zijn alle offers gemaakt voor niets geweest. Ondernemers (zij die het overleefd hebben) zijn nog steeds failliet. De staat is nog steeds failliet en de werkeloosheid is afgenomen met het sterftecijfer.
    Ik was en ben geen voorstander van de 0% besmetting. Omdat ik denk dat de kosten hiervan te hoog zijn. Maar nu er voor gekozen is (te laat overigens) moet het door gezet worden, omdat de prijs niet voor niets moet zijn.

    Wat wel moet en wat al veel eerder had moeten gebeuren is testen. We hebben nu alles “in de blind” gedaan. Dan heb je geen data en zijn maatregelen en effecten niet beoordeel baar.

  3. Nou met ingeschatte begroting tekort klinkt niet mals en daarbij oplopende faillissementen van bedrijven zal de werklozen aantallen alleen maar groeien in Nederland. Eigenlijk is het te verwachten de meeste werknemers die nu werkzaam zijn in de horeca, uitgangsgelegenheden, entertainment en toerisme zijn of hun baan al kwijt of binnenkort. Dus ik ben benieuwd hoe lang dit situatie voor de NL burger houdbaar blijft? Want ik neem dat gemaakte schulden vroeg of laat terug betaalt zal worden, dus Curaçao gaat ook hierbij mee helpen, om zo solidair met NL te zijn? O ja we hebben al 90 miljoen euro’s geleend, dus we zitten rood gloeiend bij. Maar in tegenstelling tot Nederland hebben we amper Corona patiënten, wordt het niet eens tijd die lockdown op te heffen?

  4. Laat dit virus zijn gang gaan. Er zullen veel mensen sterven maar je bent er ook snel vanaf. Wat de wereld nu doet is God proberen te spelen, de natuur in de hand te houden. De mensheid heeft het verprutst in dit geval, laat de natuur haar gang gaan om de boel te herstellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties