Volkskrant | Trumps vroegere campagneleider Manafort sluit akkoord met speciaal aanklager Mueller

Oud-campagneleider Trump sluit akkoord met Mueller

Trump’s campagneleider Paul Manafort werd vorige maand al veroordeeld wegens bankfraude en belastingontduiking | Foto Reuters

Paul Manafort, de vroegere campagneleider van Donald Trump, heeft het op een akkoordje gegooid met speciaal aanklager Robert Mueller, die mogelijke contacten tussen de Russen en het Trumpteam onderzoekt.

Aanklager Andrew Weissmann zei vrijdag tegen een federale rechter in Washington dat Manafort wil meewerken aan het onderzoek van Mueller. Manafort pleitte ‘schuldig’ voor de rechtbank. In ruil daarvoor rekent hij op strafvermindering . Hij gaf toe schuldig te zijn aan twee feiten: samenzwering tegen de Verenigde Staten en samenzwering om de rechtsgang te belemmeren in het onderzoek van Mueller.

De oud-campagneleider werd vorige maand al veroordeeld wegens bankfraude en belastingontduiking, omdat hij miljoenen aan inkomsten als pr-vertegenwoordiger voor de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj geheim had gehouden. President Trump prees hem toen omdat hij, anders dan Trumps vroegere advocaat Cohen, niet was gezwicht voor de druk van Mueller om ‘verhalen uit zijn duim te zuigen’. ‘Veel respect voor zo’n dappere man’, tweette Trump.

Afkopen vrouwen

Cohen, die betrokken was bij het afkopen van twee vrouwen die seksuele betrekkingen met Trump hadden, heeft in het kader van zijn akkoord met de speciaal aanklager wel beloofd dat hij met het onderzoek van Mueller zal meewerken. Dat kwam hem te staan op een woedende reactie van Trump.

De aanklacht tegen Manafort telde ook nog een aantal andere punten, zoals een poging getuigen te beïnvloeden, witwassen en het feit dat hij zich niet had laten registreren als lobbyist voor een buitenlandse opdrachtgever. Het is nog onduidelijk of de rechter de plea deal zal goedkeuren.

Als voormalig campagneleider van Trump zou Manafort een flinke buit zijn voor Mueller en diens team. Voor het Witte Huis is dat slecht nieuws. Manafort was een van de medewerkers van Trump die aanwezig waren bij de omstreden ontmoeting van Trumps zoon Donald jr. en een Russische advocate, die hem belastende informatie over Hillary Clinton had beloofd. Volgens Trump jr. en Trumps schoonzoon Jared Kushner had die ontmoeting niets om het lijf.

Gratie

Voordat het nieuws over een akkoord tussen Mueller en Manafort bekend werd, zei Rudy Giuliani, tegenwoordig Trumps voornaamste advocaat, dat Manafort ook in het geval van een schuldbekentenis in ruil voor strafvermindering nog kans zou maken op een presidentieel pardon. In Washington wordt al langer gespeculeerd dat Trump met het idee speelt zijn vroegere campagnechef gratie te verlenen in de hoop dat hij zijn mond dicht houdt.

Bron: Volkskrant

4 Reacties op “Volkskrant | Trumps vroegere campagneleider Manafort sluit akkoord met speciaal aanklager Mueller

  1. Onderstaand Guardian art is veel interessanter en beknopter te lezen dan 1 A4 geleuter:

    https://www.theguardian.com/us-news/2018/sep/14/paul-manafort-plea-deal-trump-what-does-it-mean

    Wat MC betreft is alles op Wikipidea terug te vinden.

  2. Magna Carta is vrijwel geheel herroepen en heeft enkel nog historische waarde (geen praktische betekenis). Een poging door Trump om Manaford nu gratie te verlenen zal als ‘corrupt intent’ gezien worden wat reden voor ‘impeachment’ gebruikt kan worden. Trump probeert aan vervolging te ontkomen door rechters, die een bepaalde visie hebben t.a.v. het vervolgen van een zittende president, voor het Hooggerechtshof te benoemen. De benoeming van Brett Kavanaugh is daar voorbeeld van. Manaford zal nu de feiten aandragen rondom: 1) waarom hij gratis voor de Trump campagne ging werken, terwijl hij schulden had bij de Russen. 2) de Trump Tower ontmoeting met Don Jr., Jared en de Russen. Don Jr. en Jared zijn reeds verhoord door Congress committee leden, waarvan nu al bekend is dat hun verklaringen niet door feiten gestaafd wordt. 3) de rol van Roger Stone, WikiLeaks en de Trump campagne enz. enz.

  3. Magna Carta

  4. Manaford, was vanwege zijn werk in Oekraïne, waarschijnlijk de persoon die de Russen in Trumps verkiezingscampagne heeft geloosd. Hij werd Trumps campagneleider om niet hoewel hij tot over zijn oren in de schulden zat. De puzzelstukjes vallen langzaam maar zeker op hun plaats. Samenzwering tegen de Verenigde Staten (‘conspiracy’ in de media ‘collusion’) en samenzwering om de rechtsgang te belemmeren (‘obstruction of justice’) door Trump en zijn campagne kopstukken (Don jr, Kushner) komt steeds scherper in beeld. De vragen t.a.v. de bijeenkomst in Trump Tower (what did Trump know and When did he know it) zullen nu door Manaford beantwoord worden. Het loont niet voor Manaford om te liegen daar hij al veroordeeld is en ook zijn er andere getuigen, Gates en Cohen, al medewerking verlenen aan speciaal aanklager Robert Mueller. Let wel Manaford is geen schappelijke regeling beloofd. Wat hem is aangeboden is de mogelijkheid om medewerking te verlenen. Afhankelijk van zijn niveau van medewerking zal de aanklager de straf, dat hem te wachten staat, proberen te ‘verzachten’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *