Volkskrant | Trustkantoor Citco verkocht aan Zwitserse Sandoz

Notarisfamilie Smeets laat zich uitkopen

De Citco Groep, een wereldwijd opererend trustkantoor opgericht door de Nederlandse notarisfamilie Smeets, gaat grotendeels over in handen van de Zwitserse familie Sandoz, de grootste aandeelhouder in het gelijknamige Zwitserse farmacieconcern….

AMSTERDAM – Citco kwam in de afgelopen jaren herhaaldelijk in opspraak door toedoen van Chris Smeets, die in de nieuwe opzet president-directeur van Citco blijft.

Hij werd vorig jaar beschuldigd van fraude bij de bouw van een nooit afgekomen hotelcomplex op Aruba, waarbij Smeets optrad voor een dubieuze Italiaanse aannemer.

Als directeur van het hotel verrichtte Chris Smeets trustwerkzaamheden voor de Italianen. Citco werd opgericht door de als briljant omschreven notaris Ton Smeets, die nog voor de tweede wereldoorlog naar grote multinationals als Shell, Philips en SHV toog met de boodschap: kom naar de Antillen. Bij een eventuele bezetting van Nederland zou het gevaar dreigen dat het bezit van de multinationals in Amerikaanse handen zou vallen op basis van Amerikaanse oorlogswetgeving. De multinationals gaven aan de oproep van Smeets gehoor.

Na de oorlog ontpopte Smeets zich als de bedenker van de Antillen-route. Bij de onderhandelingen tussen de Antillen en de Verenigde Staten over het belastingverdrag bepaalde hij grotendeels de inhoud van het verdrag, wat in de vakliteratuur ook wel wordt aangeduid als de ‘sweets for Smeets’-wetgeving. De wetgeving stelde Amerikaanse bedrijven in staat fiscaal voordeel op de Antillen te behalen. Tientallen miljarden werden zo vanuit de VS richting de Antillen gesluisd.

De bloeitijd was de periode 1979-1984, toen Koeweit en Saoedi-Arabie vooral uit anonimiteitsoverwegingen gebruik maakten van de Antillen-route. Zo kregen de Koeweiti’s geruisloos een deel van de Londense City in handen via hun Antilliaanse Citco-vennootschappen. De aankopen werden dan verricht door een advocaat uit Curaçao.

Citco had op zijn top circa 15 duizend vennootschappen onder beheer en was veruit het grootste trustkantoor op de Antillen. In 1987 werden de trustactiviteiten door Chris Smeets, de zoon van Ton, overgenomen, nadat hij zijn beide broers, Gerard en Karel-Jan, aan de kant had geschoven. Sindsdien werd het kantoor regelmatig geplaagd door negatieve publiciteit. Zo berichtte de Amerikaanse pers in 1987 uitgebreid over het privé-leven van Smeets en diens flamboyante levensstijl.

Pijnlijker was een verhaal in de Krant op Zondag, waarin werd ingegaan op ernstige verliezen van Citco en de noodzaak om kantoren te sluiten of in te krimpen. Ook werden de verliezen van Citco Bank Nederland aan de kaak gesteld. De interne spanningen waren groot en diverse medewerkers verlieten Citco.

De beschuldiging van fraude aan het adres van Chris Smeets gold als het dieptepunt voor het trustkantoor dat het bij uitstek van vertrouwen moet hebben. De familie Sandoz voert ‘Citco’s unieke internationale positie’ aan als reden voor de aankoop van het meerderheidsbelang. Beide families zullen nieuw geld in het bedrijf stoppen ‘om de expansie-strategie te bespoedigen’. Financiële gegevens over de verkoop van de Citco-aandelen zijn niet bekend gemaakt.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *