Volkskrant | Venezuela beschuldigt stafchef oppositieleider Guaidó van terrorisme

De Venezolaanse oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó (links) met naast zich zijn rechterhand en stafchef Roberto Marrero die donderdagochtend in Caracas werd gearresteerd. Beeld AFP

Roberto Marrero, de donderdagmorgen opgepakte rechterhand en stafchef van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, wordt beschuldigd van terrorisme en wapenbezit. Dat heeft de Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken Nestor Reverol live op de tv gezegd. De inlichtingendienst zou in zijn woning twee geweren en een granaat hebben aangetroffen.

Volgens de minister hebben de autoriteiten een ‘terreurcel ontmanteld die aanvallen zou hebben gepland, zoals die op 7 maart waardoor een langdurige stroomstoring werd veroorzaakt’.

Marrero is volgens de Venezolaanse autoriteiten ‘rechtstreeks verantwoordelijk voor de organisatie van criminele groeperingen’. ‘Bij de inval in zijn woning werden tal van oorlogswapens en vreemde valuta in beslag genomen’, aldus Reverol. Tegen een chauffeur van het parlement die samen met Marrero werd opgepakt, werden dezelfde beschuldigingen geformuleerd.

Agenten van de inlichtingendienst vielen donderdag in alle vroegte de woningen van twee medewerkers in de Venezolaanse hoofdstad Caracas binnen. Behalve Marrero was ook juridisch adviseur Sergio Vergara het doelwit, liet Guaidó via Twitter weten. Alleen Marrero werd meegenomen.

Juan Guaidó

@jguaido
Secuestraron a @ROBERTOMARRERO, jefe de mi despacho. El denunció a viva voz que le sembraron dos fusiles y una granada, se lo dijo al diputado @SergioVergaraG, su vecino. El procedimiento comenzó a las 2 am aprox. Desconocemos su paradero. Debe ser liberado de inmediato.

Guaidó zei donderdagmiddag op een persconferentie dat de inval van de inlichtingendienst de ‘zwakte’ toont van de Venezolaanse leider Nicolás Maduro maar dat pogingen om de oppositie te intimideren niet zullen werken. ‘Omdat ze de interim-president niet gevangen kunnen nemen, zoeken ze de mensen die het dichtst bij hem staan, bedreigen ze familieleden en voeren ze gijzelingen uit’, aldus Guaidó.

Volgens oppositielid en buurman Sergii Argas heeft Marrero bij zijn arrestatie geroepen dat leden van de inlichtingendienst in zijn huis twee geweren en een granaat hebben neergelegd. Argas zou vervolgens door agenten van de inlichtingendienst hardhandig zijn aangepakt.

Reactie VS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de arrestatie van de 49-jarige Marrero al streng veroordeeld. ‘We vragen om zijn onmiddellijke vrijlating. We zullen iedereen die hierbij betrokken is verantwoordelijk stellen’, schreef hij op Twitter.

Secretary Pompeo

@SecPompeo
The United States condemns raids by Maduro’s security services and detention of Roberto Marrero, Chief of Staff to Interim President @jguaido. We call for his immediate release. We will hold accountable those involved.

Machtsstrijd

In Venezuela heerst al enkele maanden een hevige machtsstrijd tussen de oppositie en president Maduro. Oppositieleider Juan Guaidó riep zichzelf op 23 januari uit tot interim-president van het land. Hij krijgt de steun van een vijftigtal landen, waaronder ook de Verenigde Staten, veel landen in Zuid-Amerika en de Europese Unie.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *