Voordeel van olie en gas voor volk

Willemstad – Het blijft onduidelijk of er nu wel of geen olie en gas in de gronden en of wateren van Curaçao zit. Het bewijs is nog niet geleverd. Maar mocht dit het geval zijn, dan zijn alle Statenleden het erover eens dat de verdiensten hieruit Curaçao ten deel moeten vallen en dat de bevolking hiervan de vruchten moet kunnen plukken.

Enerzijds bevreemdt het de oppositie dat de coalitieleden er zo van overtuigd zijn dat er olie en gas in de gronden en wateren van Curaçao zit.
Van de andere kant stelt de oppositie dat het toch tijdens de PAR-regering was dat er een Petroleum Landsverordening werd ingediend in 2007 en een universiteit in Texas werd gecontracteerd om onderzoek te doen.

,,Dan moeten er toch vermoedens geweest zijn dat er olie of gas in de bodem zat”, zo stellen verschillende Statenleden van de coalitie.
Het onderwerp van de Statenvergadering gisteren ging ook over de inmenging van Nederland als het gaat om natuurlijke rijkdommen.
De PAR bestempelde de discussie als afleiding voor de werkelijke problemen die nu spelen.

Marilyn Alcalá- Wallé: ,,Denk je dat de mensen zitten te wachten op deze discussie? Er is niet eens geld om onderzoek te laten doen naar gas of olie, laat staan dat we ons moeten bezig houden met Nederlandse inmenging. De mensen willen weten hoe het staat met het onderwijs, de economie, de gezondheidszorg en de veiligheid op straat.”

De boosheid van Alcalá-Wallé leidde overigens later tot een verwijdering uit de raadszaal.
Zita Jesus-Leito wees erop dat Nederland geld genoeg heeft en niet zit te azen op onze natuurlijke rijkdommen.
Nederland liet volgens haar ook Suriname indertijd gaan, een land met goud en bauxiet.
Als autonoom land in het Koninkrijk is volgens Jesus-Leito Nederland bovendien helemaal niet in beeld en moet erop toegezien worden dat als Curaçao die natuurlijke rijkdommen heeft, dit ten goede komt aan de bevolking.
Daar ging die wetgeving in 2007 indertijd over, over de verdeling tussen de verschillende landen en eilanden in het Koninkrijk.
Nederland komt alleen in het vizier als er buitenlandse betrekkingen bij om de hoek komen kijken.
Verder ging de discussie nog al te vaak over de vorm en niet de inhoud, over wel of geen vragen tussendoor stellen, wel of niet elkaar beledigen en het wel of niet intrekken van woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *