Voormalige Antillen leggen bankruzie bij

Willemstad, Curaçao 

Curaçao en Sint-Maarten hebben de ruzie over hun gezamenlijke centrale bank bijgelegd. De verzoening is op aandringen van de Rijksministerraad in Den Haag. De dreigende splitsing binnen de bank is nu van de baan.

Sinds 2010, toen de Nederlandse Antillen werden ontmanteld, hebben Curaçao en Sint-Maarten een gezamenlijke monetaire unie. Er is echter voortdurend onenigheid, onder meer tussen bankpresident Tromp en de regering van Curaçao.

Verder is de raad van commissarissen nog steeds niet volledig en is een gemeenschappelijke munt nog ver weg.

Verzoening
Nederland had op een verzoening aangedrongen om het imago van de bank en van beide landen in de financiële wereld niet langer te schaden. Op een persconferentie in Willemstad maakten de premiers Schotte en Wescot-Williams bekend dat de kou uit de lucht is.

Volgens premier Wescot-Williams van Sint-Maarten was een escalatie van de ruzie nodig om de belangen van haar land veilig te stellen. Zo krijgt Sint-Maarten nu conform eerdere afspraken een eigen filiaal van de centrale bank. “Mocht het in de toekomst alsnog tot een splitsing komen, dan kan Sint-Maarten in ieder geval verder met dit filiaal”, zei Wescot-Williams.

Een dreigende splitsing van de centrale bank van Curaçao en Sint-Maarten is afgewend. Nederland heeft beide eilanden opgedragen een einde te maken aan de ruzie om verdere imagoschade te voorkomen. De premier van Sint-Maarten, Sarah Wescot-Williams, is blij dat de splitsing is afgewend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *