Voortgangscommissie positief over gevangenis

Bon FuturoWILLEMSTAD — Minister van Justitie Nelson Navarro vergaderde afgelopen dinsdag met de voortgangscommissie die onlangs uit Nederland is gekomen, over het Plan van Aanpak voor het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). De commissie is tevreden met alles wat er binnen drie maanden tijd is bereikt in de gevangenis. Dit zei de minister vandaag tegenover de radiozender MAS.

Zo zijn de werkplaatsen bijna klaar.

“De materialen zijn al onderweg en worden eind van deze maand geleverd.
Ook zijn diverse cellen gerepareerd”

, zegt de minister.

Volgens Navarro is er nu extra aandacht voor het rioleringssysteem van de gevangenis, waarover de gedetineerden ‘terecht hebben geklaagd’.

Raadsman Evertt Wilsoe heeft onlangs namens 145 gedetineerden een brief naar de minister gestuurd, over de onmenselijke situatie in SDKK.
In de brief klaagden ze onder andere over het feit dat het raadplegen van een tandarts en een diëtiste onmogelijk is.
Daarnaast functioneren de detentiecellen niet en beschikken sommige niet eens over een deugdelijk toilet.
Eveneens beschikken vele cellen, met name in de afdelingen 7A, 7B, 8A en 8B niet over stromend water.
Bovendien is er geen dagprogramma beschikbaar, zoals bijvoorbeeld studie-, werk- en sportmogelijkheden voor de gedetineerden.
Sportmogelijkheden zijn niet altijd beschikbaar vanwege personeelstekort.

Ze stelden een ultimatum van dertig dagen om de situatie te verbeteren, anders zal Wilsoe naar de rechter stappen. Het ultimatum is vorige week verlopen, maar intussen wordt er al iets gedaan om de situatie te verbeteren.

Diëtiste beschikbaar gesteld
Voor dat het ultimatum is verlopen werd al een diëtiste beschikbaar gesteld, die op pro Deo-basis de werkzaamheden – conform het zogenoemde wensendieet – gaat uitvoeren.
Verder zal er in de toekomst een tweede diëtiste aangesteld moeten worden, die de directie in het kader van een soort contra-expertise met raad en daad bijstaat, aldus de minister.
Daarnaast blijkt uit een brief van Navarro waarin hij op de klachten reageert, dat er al diverse stappen zijn ondernomen om de situatie aan te pakken.
Er is ook voor gezorgd dat de gevangenis een tandartsstoel heeft en daarnaast een volledige tandartsenuitrusting (uit Nederland) krijgt, die mogelijk binnen enkele weken operationeel zal zijn. Verder zal de directie van de gevangenis gemotiveerd en ondersteund worden om op creatieve wijze te komen tot een zinvol dagprogramma.

Een Reactie op “Voortgangscommissie positief over gevangenis

  1. J de Klerk

    Wat willen ze nog meer hebben???
    Nog een Flatscreen TV per cel. Of een prive kamer in Kura Hulana
    Nog even en ze willen niet eens meer weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *