VP | Enith Brigitha krijgt plekje in Hall of Fame

Enith Brigitha krijgt plekje in Hall of Fame | Foto uit 1969 met coach Kees Anemaat

Zwemster Enith Brigitha krijgt plekje in International Swimming Hall of Fame | Foto uit 1969 met coach Kees Anemaat

CURAÇAO – De Curaçaose oud-zwemmer Enith Brigitha krijg aanstaande zaterdag een plekje in de International Swimming Hall of Fame (ISHOF) in Fort Lauderdale, Florida.

Brigitha wordt geëerd vanwege haar inter(nationale) zwemprestaties. Vanaf 1972 wist ze gedurende haar carrière 21 Nederlandse zwemtitels te behalen.

Ze verhuisde in 1955 op vijftienjarige leeftijd van Curaçao naar Nederland. Brigitha was de eerste zwemmer die voor Nederland uitkwam en de 100 meter vrije slag binnen een minuut aflegde.

Internationaal
Daarnaast scoorde ze ook op internationaal vlak goed. Tijdens het WK-zwemmen in 1973 en 1975 haalde ze zilver op de 200 meter rugslag en vier keer brons. Ze kwam in 1972 uit voor Nederland tijdens de Olympische Zomerspelen in München en in 1976 in Montreal. Bij de laatstgenoemde kampioenschappen haalde ze een bronzen medaille op de 100 en 200 meter vrije slag. Na haar eerste Zomerspelen werd ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.

‘Sterke vrouwen’
Brigitha laat weten dat ze haar prestaties vooral toeschrijft aan de ‘de sterke vrouwen’ die haar als voorbeeld dienden, haar moeder en grootmoeders. Tegenwoordig heeft ze haar eigen kinderzwemschool op Curaçao.

Bron: Versgeperst

3 Reacties op “VP | Enith Brigitha krijgt plekje in Hall of Fame

  1. Ze is pas in April 60 geworden maar hier op k.krant, wordt gedaan alsof ze bijna 80 jaar is (75).
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Enith_Brigitha

  2. stanley Held

    Enid ken ik uit mijn jeugd. Woonde toen in Amerikanenkamp. Haar vader meen ik, was politieagent. Haar moeder was een lieve Nederlandse vrouw. Als kind ging af en toe daar. Waren een lieve zachte familie. Ik meen dat ze nu midden zestig moet zijn.

  3. In 1955 op vijftienjarige leeftijd naar Nederland gegaan? Dit zou betekenen dat ze nu 75 jaar oud is. Dit klopt volgens mij niet. Volgens mij is ze in 1955 geboren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *