Vragen Wiels nog altijd open

Willemstad – De 31 vragen van de vermoorde politicus Helmin Wiels (PS) omtrent illegale nummerverkoop via sms – die hij op 3 mei indiende, twee dagen voor zijn dood – zijn nog altijd niet beantwoord door de regering van Curaçao.

©John Baselmans 2013

©John Baselmans 2013

Ook PS-Statenlid Melvin Cijntje, die in oktober – vijf maanden na de moord – nogmaals een dringend verzoek deed aan Statenvoorzitter Mike Franco om de regering te verzoeken zo snel mogelijk te antwoorden, heeft nog altijd geen antwoord gehad van de regering.

,,De vragen van Wiels zijn nog steeds niet beantwoord.
Het lijkt een gewoonte geworden dat vragen niet op tijd worden beantwoord.
Er is wel een akkoord tussen de regering en de Staten gesloten dat er binnen zes weken antwoord zou komen. Die zes weken zijn volgens mij nog niet voorbij”

, aldus Cijntje, die niet precies kon aangeven tijdens welke openbare vergadering deze afspraak zou zijn gemaakt. Eerder al, op 28 mei, heeft Ivar Asjes, toen nog in zijn functie van Statenlid, vragen gesteld ten aanzien van de beantwoording van de schriftelijke vragen van Wiels.
Daniel Hodge, toen premier van het zakenkabinet, gaf daarop aan dat hij twee à drie weken tijd nodig had om die vragen schriftelijk te beantwoorden.
Die antwoorden kwamen er niet, en ook nu als premier heeft Asjes zelf nog geen antwoord gegeven op de vragen.
De vragen van Wiels waren destijds gericht aan minister van Financiën José Jardim, toenmalig minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina, minister van Verkeer en Telecommunicatie Earl Balborda en Nelson Navarro van Justitie.
Op 3 mei berichtte het Antilliaans Dagblad al dat Wiels de vragen die dag zou gaan indienen.
De partijleider van Pueblo Soberano wilde dat UTS zou worden aangepakt, omdat het telecombedrijf mee zou werken aan onwettige praktijken.
Wiels wilde onder meer weten of UTS wel een loterijvergunning heeft, zoals voorgeschreven in de Loterijverordening 1909.
Of UTS via haar datasysteem het kopen van loten met sms aanbiedt en of het klopt dat UTS publiekelijk Robbie’s Lottery aanprijst als het bedrijf dat deze verkoopwijze mogelijk maakt. Opmerkelijk is dat Robbie’s Lottery al jaren samen met UTS het kopen van nummers via sms aanbiedt.
Nadat Lucky Seven, een ander gokbedrijf, ook om een vergunning vroeg, meldde in 2011 de toenmalige premier Gerrit Schotte (MFK) dat er nooit een vergunning was uitgegeven voor de sms-loterij omdat dit wettelijk niet was geregeld.
Lucky Seven heeft hier toen ook geen vergunning voor gekregen.
In de daarop aangevraagde rechtsgang bepaalde de rechter in maart van dit jaar dat er onduidelijkheid bestond en dat de overheid helderheid moest geven.
Huidig premier Ivar Asjes (PS) stelde vlak na zijn aantreden:

,,Sms-loterij is illegaal op Curaçao. Het vindt plaats, maar er is nooit een vergunning voor gegeven. Daarom heeft deze regering besloten er een eind aan te maken.”

Op 18 juli gaf de regering aan de sms-loterijen te zullen gaan aanpakken.
Robbie- ’s Lottery had tot 1 november de tijd om de loterij op te heffen.
Later kwam Asjes terug op deze datum.
Onduidelijk is of sms-loterij inmiddels verboden is en aangepakt wordt.

Advertentie

 

To Top

0 Reacties op “Vragen Wiels nog altijd open

  1. Asjes heeft vast een kast vol nieuwe jasjes gekregen van Robbie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *