Vriendelijk gesprek Staten met koningspaar

WILLEMSTAD — Een vriendelijke bijeenkomst. In deze bewoordingen omschreven diverse Statenleden het gesprek die koning Willem-Alexander en koningin Máxima vanochtend hadden met leden van het parlement. De bijeenkomst verliep volgens Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) zonder enig incident. Opvallend was dat twee PS-Statenleden, fractievoorzitter Melvin ‘Mac’ Cijntje en Winfred ‘Wini’ Raveneau, niet waren komen opdagen.

Advertentie

Koning Willem Alexander vanochtend. Op de rode loper werd hij begeleid door premier Asjes en gouverneur Lucille George- Wout (achter Willem Alexander).

Koning Willem Alexander vanochtend. Op de rode loper werd hij begeleid door premier Asjes en gouverneur Lucille George-Wout (achter Willem Alexander).

Bij de aanvang van de vergadering werd het koningspaar door Franco welkom geheten, waarna de Statenleden in twee groepen werden verdeeld. Het ene groepje sprak met Willem-Alexander, terwijl de tweede groep Máxima te woord stond. Na zo’n tien minuten wisselden de twee van groep. De aanwezigen keken tevreden terug op het gesprek met het koningspaar.
Velen wezen erop dat de twee zeer goed op de hoogte waren van de huidige ontwikkelingen op Curaçao.
Onderwerpen die aan bod kwamen waren:

  • gezondheidszorg,
  • de bouw van een nieuw ziekenhuis,
  • werkgelegenheid,
  • de ontwikkeling van de economie en landbouw en
  • mogelijke samenwerking binnen het Koninkrijk voor een beter (regen)waterbeheer op het eiland.

Zowel Cijntje, als Raveneau had hun afwezigheid vanochtend niet bij Statenvoorzitter Franco gemeld, bevestigde de laatste vanochtend tegenover de Amigoe.
De afwezigheid van Cijntje was opvallend omdat hij tijdens het laatste bezoek van toenmalig koningin Beatrix in 2011 aan de Staten een brief aan haar probeerde te overhandigen.
Maar Cijntje zag het belang van de bijeenkomst van vanochtend niet in.

“Ik zie het als een entertainment. Ik ga naar vergaderingen als er iets te doen valt en als ik iets voor het volk van Curaçao kan betekenen. Dat was vanochtend niet zo.”

Het is overigens niet de eerste keer dat Statenleden van de PS wegblijven van bijeenkomsten met leden van het Koninklijk Huis.
In 2011 bleven de dit jaar vermoorde PS-leider Helmin Wiels en huidig Statenlid en tevens waarnemend voorzitter van de Staten Jaime Cordoba weg van de bijeenkomst met huidig prinses Beatrix.
In diverse media werd vanochtend bekendgemaakt dat PS-Statenlid en waarnemend Statenvoorzitter Cordoba vanochtend een brief aan koning Willem-Alexander zou overhandigen, waarin hij de wens voor de onafhankelijkheid van Curaçao zou presenteren.
Maar tijdens de vergadering werd niets overhandigd.
Mogelijk dat dit te maken had met het verzoek van Statenvoorzitter Franco tijdens een briefing vóór de bijeenkomst met het koningspaar, opdat iedereen zich aan het protocol zou houden en om verrassingen achterwege te laten.

Advertentie

To Top

0 Reacties op “Vriendelijk gesprek Staten met koningspaar

  1. Die 2 PS jokers kunnen van alles willen, maar in een democratie zijn er referenda. De wil van het volk niet van 2 subjecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *