Vrij onderwijs blijft

Boekengeld opgehoogd naar 900 gulden per leerling

schoolboeken

Vrij onderwijs blijft; Boekengeld opgehoogd naar 900 gulden per leerling

Willemstad – De regering en de schoolbesturen zijn er na lang onderhandelen uit; het vrije onderwijs gaat door. Ook komend schooljaar hoeven ouders niet voor de schoolboeken te betalen. Gisteren is er een convenant getekend waarin alle afspraken zijn vastgelegd.

Zo wisten de schoolbesturen het boekengeld op te hogen naar 900 gulden per kind, waar de overheid eerst nog 600 gulden in gedachten had. ,,We hebben heel lang onderhandeld, waarbij we hebben geprobeerd met oplossingen te komen en alternatieven te vinden, en met het pakket dat nu op tafel ligt zijn we redelijk tevreden”, laat Lisette van Lamoen-Garmers van het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) weten tegenover deze krant.

,,Natuurlijk hebben we niet alles kunnen krijgen, je moet concessies doen want de regering heeft een beperkt budget. Zo vallen woordenboeken, atlassen en Bijbels niet onder de schoolmaterialen waarvoor geld is toegekend. Deze moesten helaas afvallen omdat dit boeken zijn die voor de leerlingen blijvend zijn, daarom zijn ze goed om zelf aan te schaffen.”

De regering laat weten dat leerlingen zich niet hoeven te registreren bij Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC), zoals vorig schooljaar wel het geval was. SSC hanteert de lijsten die de schoolbesturen maandelijks naar de regering sturen.

,,Wel moet een akkoord ondertekend worden omtrent het gebruik van de boeken, en moeten alle boeken aan het einde van het schooljaar weer ingeleverd worden. Schoolgeld, inschrijfgeld en organisatiekosten hoeven niet langer betaald te worden, deze kosten dekken de schoolbesturen”,

laat de regering weten. Vorig jaar kwamen veel schoolboeken te laat, maar dit jaar hoopt men dit probleem voor te zijn. Van Lamoen- Garmers:

,,De bestelling van havo- en vwoboeken is geplaatst. Als het goed is zullen deze maandag 30 juni worden geleverd bij SSC. De deadline voor de bestelling van vsbo-boeken was vandaag (gisteren, red.), maar daar zijn we nog mee bezig.”

Er is vertraging bij de bestelling van vsbo-boeken, omdat er boeken van de lijst geschrapt moeten worden. Eerder al gaven de schoolbesturen aan snel zo’n 1.000 gulden kwijt te zijn aan boekengeld per leerling, en dus zullen bepaalde boeken van de lijst gehaald moeten worden om met het budget uit te kunnen komen. ,,We zijn nu aan het kijken waar we kunnen snijden, daardoor zijn we iets vertraagd.”

De regering vraagt alle leerlingen zorgvuldig om te gaan met de gratis boeken en vraagt hen de boeken te kaften, zodat ze langer meegaan.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *