Vrijspraak in zaak Spelonk op Bonaire

Openbaar Ministerie

Nozai_Thomas

Nozai_Thomas

Nozai Thomas (27) en Kabes Melaan (35), de twee mannen die eerder op Bonaire onschuldig werden veroordeeld wegens moord, zijn donderdagavond door het gerechtshof in Kralendijk vrijgesproken en van alle blaam gezuiverd. Het Openbaar Ministerie bood de Bonairianen ter plekke verontschuldigingen aan voor het justitiële schandaal dat anderhalf jaar geleden door De Telegraaf werd ontrafeld en blootgelegd.

Advertentie

Na een ruim tien uur durende rechtszitting kwam het hof om half acht plaatselijke tijd met het voor Nozai en Kabes verlossende woord. Huilend van opluchting en blijdschap, maar ook om alle jaren die zij onterecht in gevangenschap moesten doorbrengen, hoorden de jongemannen hun vrijspraak aan.

Kabes_Melaan

Kabes_Melaan

Nozai en Thomas waren vannacht dermate geëmotioneerd, dat zij nog niet konden reageren. Hun advocaat Geert-Jan Knoops: “Het is ongekend hoe deze zitting verliep. Het hof had slechts een half uur nodig om met een uitspraak te komen. Justitie bood Nozai en Kabes onmiddellijk verontschuldigingen aan voor al het leed dat deze mannen is aangedaan.”
Vuurtoren

Het duo werd in 2005 veroordeeld voor de moord op de broers Martis, destijds doodgeschoten bij de vuurtoren Spelonk. De werkelijke dader, Macho Wanga, had het bloedbad aanvankelijk bekend maar wees later plotseling Nozai en Kabes aan als daders. Wanga ontsnapte daarmee aan levenslang en werd veroordeeld tot achttien jaar cel. De onschuldige Nozai en Kabes kregen acht, respectievelijk 24 jaar gevangenisstraf opgelegd.

Psycholoog Lucio Ricardo stond de twee tijdens hun gevangenschap bij en ontdekte dat er iets helemaal mis was. Hij legde de zaak anderhalf jaar geleden voor aan het Telegraaf Cold Case Team dat intensief onderzoek deed en op een ware beerput stuitte.

Farce
Uit het Telegraafonderzoek kwam naar voren dat het forensisch onderzoek op de plek van het misdrijf een farce was, dat verklaringen niet door politie en justitie werden geverifieerd en dat roddels en achterklap als feiten waren aangevoerd. Bovendien bleek allerlei, voor Nozai en Kabes ontlastend bewijsmateriaal willens en wetens door politie en justitie voor de rechters achtergehouden.

Nozai Thomas, die onder de zware druk van urenlange verhoren een valse bekentenis aflegde, had bovendien een sluitend alibi dat door het OM was weggemoffeld. Ook Kabes, die altijd was blijven ontkennen, kon de dubbele moord gezien de tijdspanne niet hebben gepleegd.

Huzarenstukje
De zaak kwam onder de hoede van advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Hamburger en hun team die een waar huzarenstukje verrichten en liefst 1500 uur in de zogeheten Spelonk-zaak staken. De raadslieden lieten onder andere uitgebreid, nieuw forensisch onderzoek verrichtten en dienden vervolgens een herzieningsverzoek in.

Het hof heropende daarop de zaak: een Nederlands rechercheteam werd ingevlogen om de zaak opnieuw tegen het licht te houden. In dat onderzoek werden onder meer veertig getuigen gehoord. Het OM zag in enorme fouten te hebben gemaakt en vroeg eerder dit jaar om vrijspraak.

‘Niemand moest me nog’
Nozai Thomas, die zijn straf al had uitgezeten, keek eerder dit jaar in De Telegraaf terug op de horrorjaren in de cel. “Ik woonde bij mijn moeder, zat op de mavo en werkte als installateur, toen ik van het ene op het andere moment in de gevangenis belandde. Elke dag heb ik gebeden. Soms ging het redelijk, op andere momenten was het de hel. Ook toen ik weer vrijkwam, bleef ellende me achtervolgen. Niemand moest me nog, iedereen zag me als moordenaar.”

Kabes zat liefst acht jaar vast, tot het hof zijn straf in juli opschortte in afwachting op het vonnis. “De eerste twee jaar zat ik in de Koraal Specht-gevangenis op Curaçao. Daar was het verschrikkelijk. Later werd ik overgeplaatst naar Bonaire waar ik het iets beter had. Het is heel erg om te zijn opgesloten voor iets dat je niet hebt gedaan. Altijd hield ik fotootjes van mijn kinderen bij me. Alleen voor mijn dochtertjes wilde ik blijven vechten,” zei Kabes afgelopen zomer.

To Top

0 Reacties op “Vrijspraak in zaak Spelonk op Bonaire

 1. John Baselmans

  Het ware relaas

  We werden als MKK benaderd door heer Ricardo over deze zaak omdat hij geen uitweg meer wist.

  Ik heb toen mijn contacten aangewend en ben gaan praten met PG heer Piar en Minister van Justitie en we hebben zaken uitgezet. Een van die zaken was het boekje “Pech gehad” waar ik de zaak helemaal beschreef. Dat boekje heb ik naar alle pers in Nederland gestuurd en ik werd benaderd door heren Gosewher en Timmerman van “Waarheidsvinding” waar ik het boek en alle files naar toe heb gestuurd en het adres van heer Ricardo. Deze mensen hebben de zaak uitgezocht en zijn met een compleet rapport gekomen en daarmee naar heer Knoops gegaan! Om wat meer druk te zetten werd er de telegraaf achter gezet en die meent nu de zaak te hebben opengetrokken! Och, pers wat moet je nog van hen geloven.

  Ondertussen heb ik moeten dreigen bij minister van justitie en PG en via Nederland moeten spelen om heer Melaan naar Bonaire te krijgen.

  Heer Ricardo heeft de onkosten op zich genomen van de onderzoeken en als MKK hebben wij een ticket naar Nederland geschonken. Niet alles was voor niets. Want er werd regelmatig gevraagd om bij te dragen zo ook bij de familie.
  Maar de jongens zijn vrij van vervolging en blaam en dat is het belangrijkste en het is fijn te weten dat een simpel boekje zo veel kan doen. We hebben gisteren 2 dolgelukkige jongens te spreken gehad . Helaas kon ik er niet bij zijn door mijn curatele.

  Wel heb ik nu het levendig bewijs dat, als je een nietsnut bent, snel voor moord wordt vastgezet en waar geld is moordenaars vrij kunnen blijven rondlopen!!

  KLASSE JUSTITIE!

 2. John Baselmans

  Jaren lang zijn we door het slijk gehaald. Als OM Heer Ricardo en ondergetekende niet als vuil en als onwetende hadden behandeld dan waren deze jongens al 5 jaren geleden onschuldig verklaard!!!
  Eerst moet er een top advocaat aan te pas komen met een wereldfaam en dan pas gaan OM luisteren. Het is nu duidelijk bewezen dat klassejustitie bestaat!

  Hopelijk dat de schadevergoeding voldoende is om deze jongens een nieuwe open start te kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *