Vrouw uitgeleverd voor mensenhandel

Lida Marcela Muñoz CuadrosWILLEMSTAD — De 30-jarige Colombiaanse vrouw Lida Marcela Muñoz Cuadros werd na een onderzoek van Interpol en de Colombiaanse politie (DIJIN) op 21 januari door de lokale politie opgepakt voor haar betrokkenheid bij mensenhandel. Ze werd op 19 februari vorig jaar bij verstek schuldig bevonden aan mensenhandel door een rechtbank in Cali. Diezelfde dag verzocht de rechter Interpol haar te zoeken. Ondertussen is Cuadros naar haar land van herkomst teruggestuurd en wacht zij de uitspraak van de rechter af.
Dit melden diverse internationale nieuwssites.

Die dag werden ook haar partner, eigenaar van het onlangs gesloten Race Cafe Wilson Raynold Bernardoz Cuadros, net als een politiechef van het Korps Politie Curaçao (G.D.O.) en de verdachte E.C.P. aangehouden tijdens diverse huiszoekingen.
De politiechef informeerde het netwerk tijdig over politie-operaties tegen mensenhandel.
Later nam de politie ook een jacht, een sportwagen (Corvette), een pistool en een geweer in beslag van het stel Cuadros.
Cuadros is echter afgelopen februari door justitie op voorwaarden vrijgelaten.

Het onderzoek naar mensenhandel begon in 2009 in de Colombiaanse stad Cali, waar DIJIN twee jaar later vier verdachten van mensenhandel oppakte.
Naar aanleiding van deze arrestaties nam de Colombiaanse politie contact op met de Nederlandse ambassade, die het lokale speciale politieteam verzocht de leden van het netwerk op het eiland aan te houden.
Uit een spoor van e-mails naar Cuadros bleek dat zij te vinden was op Curaçao.
In januari informeerde de lokale politie de Colombiaanse autoriteiten over de voortgang van het onderzoek, nadat de leden van het netwerk waren geïdentificeerd.

Uit het onderzoek blijkt dat Cuadros vanuit het Colombiaanse Valle del Cauca vrouwen hierheen heeft gehaald om in de erotische branche te werken.
De vrouwen werden gelokt met de belofte dat ze op Curaçao een betere baan zouden krijgen, maar eenmaal hier op het eiland werden ze gedwongen hun reis terug te betalen en belandden ze in de prostitutie.
Cuadros bracht de slachtoffers naar de bar en de beheerder van de bar (verdachte E.P.) nam al hun documenten en persoonlijke bezittingen in beslag.
Ze werden ook onderworpen aan fysieke en psychologische mishandeling en moesten zelfs werken wanneer ze ziek waren.

Het onderzoek is nog in volle gang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *