Waakhond in zorg nodig

waakhond-1Willemstad – Tijdens het zaterdag gehouden symposium over wetenshap, gezondheid en ethiek, georganiseerd door de Stichting Rode Kruis Bloedbank en de Nederlands Caribische Stichting voor Klinisch Hoger Onderwijs (Naskho) vond een van de sprekers, Eric de Brabander, een groot draagvlak onder de aanwezige artsen en specialisten voor de oprichting van de Curaçaose dochter van de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij, een nieuwe waakhond in de gezondheidszorg.

In Nederland trekt de vereniging aan de bel als er getornd wordt aan de principes van goede geneeskunde.
Zij bestrijdt alle medische en paramedische handelwijzen die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.
De discussie, die momenteel weer oplaait op het eiland over de drinkwaterfluoridering was een van de aanleidingen.

,,De voor- en tegenstanders bevechten elkaar in de kranten, op Facebook en op TeleCuraçao, veelal niet gehinderd door enige kennis van zaken”, aldus De Brabander

, in het dagelijks leven tandarts op Curaçao, opleider en stagebegeleider aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen en auteur van verschillende wetenschappelijke publicaties. Daarnaast heeft de Brabander een aantal romans op zijn naam staan waarvan er een, Hot Brazilian Wax, de kwakzalverij als thema heeft.
Hij noemt man en paard als hij het heeft over anti-fluorideacties.
Ook de vorige minister van Volksgezondheid moet het ontgelden.

,,Gelukkig is ons een dure ramp bespaard gebleven toen ze het veld moest ruimen, en keerde het tij toen de huidige minister – zelf een ter zake kundig arts – aantrad.

De twee aanwezige collegatandartsen zijn het volledig met hem eens.
In ons drinkwater zit 0,5 ppm (parts per million) fluoride.
Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO)-normering is dit zelfs te weinig; er moet gestreefd worden naar tussen de 0,75 en 1,5 ppm en het ligt ook in de bedoeling om dit aan te passen.
In die sterkte is het al tientallen jaren een wetenschappelijk verantwoord middel voor de gebitsopbouw en -bescherming.
Voor de anti-fluorideactivisten heeft hij een dringend advies:

,,Zwem nooit in zee. In zeewater zit namelijk twee keer zoveel fluoride als in ons drinkwater, u zou er ernstig ziek van worden.”

,,Op Curaçao hebben we te maken met veel welvaartsziekten”, vervolgt De Brabander.

,,De patiënten zijn hier gemakkelijk te beïnvloeden. Ze zijn vaak niet bereid om hun levensstijl te wijzigen zoals hun huisarts dat voorschrijft. Liever gaan ze voor een ‘fast cure’ met vage smeerseltjes, pilletjes en poedertjes voor allerlei kwalen, ongemakken of schoonheidsfoutjes.
Het grote aantal kwakzalvers op het eiland vindt daarin een gretig gehoor.
Anno 2013 is een waakhond verschrikkelijk noodzakelijk, nu het ernaar uitziet dat de overheid en de SVB het voor het zeggen krijgen bij het samenstellen van de verzekeringspakketten.
Ik moet er niet aan denken dat zo een pakket wordt samengesteld, dat wel politiek en financieel, maar niet wetenschappelijk getoetst is
”.

Bron: Antiliaans Dagblad

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *