Wapen moord Wiels mogelijk gevonden

vuurwapen-moord--helmin-magnus-1

De gespecialiseerde apparatuur die bij de zoekactie naar het wapen is gebruikt. Foto | amigoe

WILLEMSTAD — Een speciaal team heeft vanochtend in Punda vermoedelijk het wapen gevonden, waarmee het Statenlid Helmin Wiels op 5 mei vorig jaar om het leven is gebracht. “Duikers hebben vanochtend inderdaad een vuurwapen gevonden in het Waaigat.

Onderzoek moet echter uitwijzen of het gevonden wapen ook het moordwapen is dat bij de moord op Wiels is gebruikt”, aldus officier van justitie Guillano Schoop desgevraagd tegenover de Amigoe. Hij is belast met de woordvoering over deze zaak.

De vondst werd gedaan door agenten van het Team Magnus (onderdeel van het Team Grootschalig Onderzoek), het Recherche Samenwerkingsteam en het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) van de Nederlandse Landelijke Eenheid, voegde hij daar desgevraagd aan toe.

vuurwapen-moord--helmin-magnus-2

De plek waar het wapen is gevonden.

Schoop kon verder niet in details treden over deze vondst. Zo is nog onbekend of het onderzoek naar het gevonden wapen door deskundigen op het eiland of door het Nederlands Forensisch Instituut wordt gedaan. Daarnaast is nog onduidelijk of het LTOZ hetzelfde team van deskundigen is dat afgelopen april uit Nederland is gekomen ter ondersteuning van het TGO.

De agenten waren klaarblijkelijk tevreden met de vondst – een zwarte plastic zak bedekt met zeewier – die vervolgens in een met zeewater gevulde grote plastic container werd gedaan en werd weggevoerd door twee van de betrokken agenten.

Aanwijzingen

De politie had al aanwijzingen dat het voorwerp in het water bij het Waaigat zou zijn gedumpt, zoals deze krant eind vorige maand berichtte.

Het wapen werd vlak bij het door de politie afgezette monument ter herdenking van de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde landgenoten gevonden, met behulp van een opblaasbare boot en gespecialiseerde apparatuur.

vuurwapen-moord--helmin-magnus-3

De plastic container met daarin het gevonden wapen wordt door de agenten meegenomen. Foto | Amigoe

Dit is ook de plek waar Raúl ‘Bolle’ Martinez, de chauffeur van de vluchtauto, het wapen zou hebben gedumpt. Dit verklaarde Monalisa K.-A., echtgenote van de zelfverklaarde schutter van Wiels Elvis ‘Monster’ K., begin dit jaar.

Tijdens een verhoor op 10 februari jongstleden, verklaarde Monalisa dat ‘Bolle’ zeer zenuwachtig was geworden toen hij had gehoord dat de politie de gebruikte vluchtauto (een goudkleurige Kia) had aangetroffen.

‘Bolle’ verzocht haar vervolgens om naar Baya Beach te gaan om het vuurwapen weg te gooien. Zij weigerde dit, maar ging wel met hem naar Punda. “Na uit de auto te zijn gestapt, deed ‘Bolle’ het vuurwapen in een plastic zakje, en bij het monument te Waaigat liet hij dat in het water vallen”, aldus Monalisa.

Twee dagen later heeft zij dit herhaald en ze werd vervolgens door de autoriteiten meegenomen naar het Waaigat, waar een plaatsaanwijzing met haar werd gehouden. Hierbij wees zij een plek in het water van Waaigat aan vlak naast het monument, als de plaats waar ‘Bolle’ het vuurwapen zou hebben weggegooid, maar het wapen werd toen niet gevonden.

Voor de moord op Wiels, Martinez en de moord op Raikel Conception in januari vorig jaar, zitten vier mannen momenteel vast, namelijk de schutter Elvis, Carlos P., Dangelo ‘Panchèk’ D. en de opdrachtgever Burney ‘Nini’ F. De zaak wordt behandeld tussen 4 en 8 augustus.

Verder zijn nog drie personen betrokken bij deze zaak, die inmiddels al op vrije voeten zijn gesteld. Het gaat hier om de vrouwen Monalisa en Monica B. en de man J.B. Volgens persofficier Guillano Schoop zijn alle personen die voor deze moord zijn opgepakt en later vrijgelaten, nog steeds verdachten in deze zaak.

Bron: Amigoe

Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *