Wärtsila on hold

aqualectra-150x1501.jpgWillemstad – De uitbreiding van de dieselcentrale, de zogeheten Wärtsila-dieselcentrale, is tot januari 2014 on hold gezet. Dat heeft Aqualectra-directeur Darick Jonis gisteren tegenover het Antilliaans Dagblad bekendgemaakt. Het is niet gelukt om de financiering hiervoor rond te krijgen. Volgens Jonis heeft Aqualectra tot nu toe steeds zelf voor de kosten – in totaal ongeveer 12 miljoen gulden – moeten opdraaien.


,,Op een gegeven moment houdt het op. Een bankgarantie is nu echt noodzakelijk”

, zo heeft de directeur gisteren laten weten.
Aqualectra is nu een jaar bezig om te proberen de financiering rond te krijgen voor de uitbreiding van de dieselcentrale te Mundu Nobo.
Het betreft in totaal 56 miljoen gulden, waarvoor verschillende financiële instanties voor een groot deel reeds garant staan.
In januari is het nutsbedrijf, met groen licht van de regering als aandeelhouder, maar echter zonder akkoord over de financiering door een consortium, begonnen met de uitbreiding van de dieselcentrale.
Dit consortium zou bestaan uit de Girobank, Vidanova Pensioenfonds, Algemeen Pensioenfonds Curaçao en Isla Pensioenfonds.
Nadat laatstgenoemde al eerder zou zijn opgestapt, liet de Girobank het later ook afweten.
Sindsdien heeft Aqualectra geen financier kunnen vinden om het gat van 11 miljoen gulden te dichten.
In september kondigde Jonis aan dertig dagen de tijd te hebben om de financiering rond te krijgen. Voor 1 oktober moest een groot bedrag worden betaald aan de leverancier waardoor de nodige machines voor de dieselcentrale naar Curaçao konden worden verscheept.
Nu de financiering niet voor de gestelde tijd rond is gekomen, zag de Aqualectradirecteur zich genoodzaakt het hele project on hold te zetten.
De gevolgen van het uitblijven van de Wärtsila-dieselcentrale, zijn volgens Jonis drastisch.

,,De situatie wordt ondertussen steeds erger. Op dit moment worden alle machines ingezet en deze verouderen ook waardoor de noodzaak voor nieuwe machines steeds groter wordt”

, aldus de directeur van het Curaçaose nutsbedrijf.
Ondertussen blijft er hoop dat de financiering in de resterende anderhalve maand van 2013 alsnog kan worden geregeld.

,,We blijven positief gestemd”, zo liet Jonis gisteren weten.

,,We wachten nog op antwoord van de betrokken partijen om het een en ander te kunnen finaliseren.”

In belang van heel Curaçao
olie13112013Inmiddels is het terrein helemaal klaar voor de bouw. Als het lukt om voor het eind van dit jaar de financiering rond te krijgen, zal er in januari 2014 met man en macht gewerkt worden aan de uitbreiding van de dieselcentrale.

,,De uitbreiding is in het belang van heel Curaçao”

, zo liet Jonis in een eerder gesprek met deze krant weten.

,,Het geeft ons de garantie van utiliteiten. Met de uitbreiding van de dieselcentrale kan op efficiëntere wijze gebruik worden gemaakt van moderne machines. Je verbruikt minder brandstof voor hetzelfde aantal kilowattuur waardoor deze goedkoper wordt.”

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *