Weer eigen C-check Insel Air

e-check-1Opnieuw heeft Insel Air groot onderhoud aan een van haar vliegtuigen (C-check) succesvol in eigen beheer afgerond. Een C-check gebeurt uiterst nauwkeurig. Deze controle aan de toestellen – in dit geval weer een MD – waarbij onder andere e-check-2kilometers lange bedrading grondig wordt geïnspecteerd, wordt uitgevoerd door het eigen Insel-personeel. Hierbij wordt ook de kans geboden aan jongeren die interesse hebben in luchtvaart, onderhoud en engineering. In dit kader is Insel Air een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) waarbij Curaçaose studenten, die hun opleiding succesvol in het buitenland afronden, een baangarantie hebben zodra zij terugkeren naar hun eiland.
FOTO’S INSEL AIR

Advertentie

Eigen C-check biedt werk
Willemstad – Opnieuw heeft luchtvaartmaatschappij Insel Air een van de MD’s een eigen C-check laten ondergaan.
Deze grote onderhoudsbeurt neemt ruim acht weken in beslag, maar dan wordt ook alles grondig bekeken en vernieuwd.
Bij een C-check wordt het hele vliegtuig van onder tot boven geïnspecteerd.

,,Alles wordt gecontroleerd: de motoren, de binnenkant en de buitenkant van het vliegtuig. Alle kabels worden nagekeken. Geen enkele draad mag los zitten, ook wordt er nagekeken of de kabel aan het ontvlechten is en worden er metingen door alle kabels verricht”, vertelde directielid Edward Heerenveen al eens eerder over een deel van de enorme inspectie. Er wordt ook streng gelet wordt op corrosie.

,,We hebben te maken met een agressief klimaat voor onze kisten, door het hoge zoutgehalte in de lucht.
Hierdoor vindt er snel corrosie plaats.”

Tevens worden de lichten gecontroleerd, de luchttoevoer geïnspecteerd, bestanddelen van deze lucht onderzocht en worden er oneindig veel metingen verricht.
Een C-check kan tussen de zes weken en twee maanden duren.
De check vindt om de achttien maanden plaats.

,,Een Ccheck is zeer kostbaar. Alleen al een consult bij Boeing is op z’n minst 20.000 dollar”, aldus Heerenveen.

Hij legt uit dat de vliegtuigen van Insel Air die voorheen voor een C-check naar het buitenland werden gevlogen om daar de grote onderhoudsbeurt te ondergaan.

,,We hebben de expertise nu in huis. We hebben nu zeker vijftig lokale mensen aan het werk, tijdens de C-check. Uit voorlopige berekeningen blijkt dat we met het binnenhalen van de expertise zeker 300.000 gulden besparen en vele mensen aan het werk kunnen zetten.”

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *