Weer oud en nieuw zonder kruithuis

Weer oud en nieuw zonder kruithuis

Weer oud en nieuw zonder kruithuis

WILLEMSTAD — Curaçao gaat wederom het eind van het jaar in zonder een kruithuis zoals als dat bij de wet dient te zijn. De containers achter het industriepark in Brievengat dienen nog steeds als tijdelijke opslag voor vuurwerk.

Sinds de ontploffing van het oude kruithuis op 15 december 2012 waarbij vier mensen het leven verloren worstelt Curaçao met het bouwen van een nieuw kruithuis. Edmiro Anita van de brandweer die zitting heeft in de commissie vuurwerk zegt desgevraagd tegenover de Amigoe dat de situatie rond een nieuw kruithuis ‘status quo’ is. Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen te melden.

Dit houdt in dat ook dit jaar het terrein achter het industriepark in Brievengat wordt gebruikt voor de opslag van vuurwerk. Daar staan momenteel al een aantal containers met vuurwerk, overgebleven van de partij die vorig jaar is ingekocht.

De brandweer heeft een brief opgesteld met daarin maatregelen die moeten worden genomen om te kunnen spreken van een veilige situatie met betrekking tot het opslaan van vuurwerk. “Naast het feit dat we geen kruithuis hebben is het zo dat op de huidige locatie waar vuurwerk wordt opgeslagen geen watervoorziening is”, zegt Anita.

Hij legt uit dat een dergelijke voorziening nodig is geval van een ongeluk zodat er genoeg toevoer van water is voor het blussen. “Het hele gebied heeft problemen met watervoorziening, daar heeft het industriepark zelf ook last van.”

De brief van de brandweer met nog een aantal ander aandachtpunten, is naar Openbare Werken (OW) gestuurd, de dienst die het beheer voert over het kruithuis/opslag. Hoe ver OW is met het voorbereiden van deze aanpassingen kan Anita niet zeggen, maar wel stelt hij dat geen van de door de brandweer aangeven te nemen maatregelen nog zijn ingevoerd.

Ook dit jaar geldt dat er een maximum van 21 containers aan vuurwerk mag worden ingevoerd. Dit aantal wordt verdeeld onder alle vuurwerkimporteurs. Heeft een importeur nog containers met vuurwerk in de opslag staan, dan wordt dit afgetrokken van de hoeveelheid die hij dit jaar totaal mag importeren.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Weer oud en nieuw zonder kruithuis

  1. We hebben pas 2 jaar de tijd gehad om er over na te denken, dat is dus te kort voor Curacaose begrippen. En niet aan de wet voldoen? Ach, daar maken onze regering en instanties zich continu schuldig aan, dus ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *