30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Weinig steun voor kleurenpaspoort van Bosman

HomeMediaWeinig steun voor kleurenpaspoort van Bosman

logo-nederlandDEN HAAG — VVDTweede Kamerlid André Bosman krijgt weinig steun voor zijn voorstel om de vier landen van het Koninkrijk elk een eigen kleur paspoort te geven.

Advertentie

door correspondent Otti Thomas

Dat bleek vandaag tijdens de behandeling van de begroting voor Koninkrijksrelaties, waar ook een PVVvoorstel voor de uitzetting van criminele Antillianen kort aan de orde kwam.
Het voorstel van Bosman is gerelateerd aan zijn initiatiefwet waarmee hij voorwaarden wil invoeren voor de vestiging van Curaçaoënaars, Arubanen en Sintmaartenaren in Nederland. Andre bosman27112013Letterlijk heeft hij het in de motie over een vormgeving waardoor het ‘duidelijk zichtbaar is uit welk land van het Koninkrijk der Nederlanden de houder daarvan afkomstig is en daarvoor zo nodig de regelgeving te wijzigen’.
Een gekleurd paspoort zou het makkelijker maken voor gemeentes om te zien uit welk land iemand afkomstig is, zodat makkelijker bepaald kan worden of er extra voorwaarden voor vestiging gelden, zoals een bron van inkomsten.
Hoewel Bosman benadrukte dat er alleen onderscheid wordt gemaakt op basis van geboorteland en niet van ras, bestempelden andere partijen het toch als een vorm van discriminatie, onder wie Roelof van Laar van coalitiepartij de PvdA.

Het debat werd bemoeilijk door het feit dat Bosman wel al de aandacht van de media opzocht, maar zijn motie officieel pas morgen indient tijdens de tweede termijn van begrotingsbehandeling.
Bosman noemde zijn motie in eerste instantie niet eens tot D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi daar om vroeg.

Ik mis iets in de inbreng van de VVD, namelijk het voorstel voor paspoorten.
Misschien heeft de heer Bosman die motie al ingetrokken, maar dan heb ik dat gemist”, zei Hachchi.

Bosman antwoordde dat hij wilde wachten op de tweede termijn voor hij definitief besluit om zijn motie in te dienen, maar was bereid het ook in de eerste termijn te doen.
Een andere kleur paspoort zou volgens hem niet alleen de uitvoering van de vestigingswet vergemakkelijken, maar een aanvulling zijn op de cultuur.

In het verlengde van een eigen taal, eigen vlag en eigen volkslied, past ook een eigen paspoort”, zei hij.

PvdA’er Van Laar, Gert Jan Segers van de ChristenUnie en Madeleine van Toorenburg van het CDA noemden dit een rare redenering.

De heer Bosman doet net alsof het een gunst is. Ik wil graag weten of die wens voor een andere kleur paspoort er ook in de andere landen is.”

Segers wees op de gelijkwaardigheid van alle inwoners van het Koninkrijk en Van Toorenburg zei dat ze de discussie over de onderlinge verhoudingen graag aan wilde gaan, maar kon niet geloven dat Bosman echt had voorgesteld om een andere kleur paspoort te introduceren.
De opvatting van D66 werd het scherpst verwoord door partijleider Alexander Pechtold, die eerder op de dag voorstelde om het voorstel door een papierversnipperaar te halen, zodat met de verkregen confetti 200 jaar Koninkrijk gevierd kon worden.
Ook minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wijst het idee overigens van de hand.
Zijn mening, die hij morgen verder zal toelichten, is dat er één paspoort is en blijft voor alle inwoners van het Koninkrijk.

Uitzetting
Behalve de motie over de gekleurde paspoorten, kwamen ook de aangekondigde moties van de PVV ter sprake.
De partij wil in de eerste plaats het handvest van de Verenigde Naties veranderen, zodat ook Nederland uit het Koninkrijk der Nederlanden kan treden en niet alleen de voormalige koloniën. Daarnaast kondigde Sietse Fritsma een motie aan voor de uitzetting van criminele Curaçaoënaars, Arubanen en Sintmaartenaren, die in Nederland hun gevangenisstraf hebben uitgezeten.
De woordkeuze van Fritsma zorgde overigens voor ergernis bij de andere Tweede Kamerleden. Toen hij Curaçao, St. Maarten en Aruba als onwaardig voor het Koninkrijk omschreef, protesteerde zowel Van Toorenburg als Van Raak.

We kunnen kritiek hebben op belastingontduikers, op corrupte politici, op maffiabazen, maar je kunt niet zeggen dat Antillianen niet deugen”, zei Van Raak.

Hierop zei Fritsma dat mensen die niet corrupt of crimineel zijn, zich niet aangesproken hoefden te voelen.
Andere onderwerpen die tijdens de begrotingsbehandeling aan de orde kwamen, waren het voorstel voor een Gemenebest-constructie, die initiatiefnemers Bosman en Van Raak noemden en de corruptie en vriendjespolitiek op Curaçao, die ook door Van Raak werd aangekaart.
De PvdA, ChristenUnie, D66 en het CDA vroegen vooral naar de mogelijkheden om samen te werken, met name als het gaat om de rechten van kinderen.
Verschillende Tweede Kamerleden vroegen ook of de minister al meer concrete informatie heeft over de evaluatie van de staatkundige structuur en de rol van Nederland hierin, waarbij de vrijheid voor het organiseren van een referendum door St. Eustatius nogmaals werd benadrukt. Minister Plasterk reageert morgenmiddag op de voorstellen en vragen.

bron: Amigoe

To Top

Dit artikel is geplaatst in
  1. Dit soort onzinnige discussies blijf je houden en misschien hebben de koningsrijkslanden het ook aan zich zelf te wijten omdat er met twee maten gemeten wordt, zolang ik als Nederlander die mij in een van de landen wil vestigen dan moet ik met mijn Nederlandse paspoort voldoen aan allerlei eisen als ik langer dan 6 maanden op de eilanden wil verblijven, terwijl een ingezeten van de koningsrijkslanden gewoon naar Nederland kan gaan zonder enige voorwaarde, dus Curacao,Aruba en st Maarten afschaffen al die regels en laat ieder Nederlander toe zonder aan hen voorwaarden te stellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties