WelingelichteKringen | Nederland wil niet meewerken aan Europese aanpak belastingontwijking

Door Jeannette Kras

De ‘coalition of the unwilling’ bestaat behalve uit Nederland uit Cyprus, Malta, Ierland en Luxemburg.

Nederland blijft volhouden geen belastingparadijs te zijn, terwijl het ondertussen de belastingontwijkende praktijken van grote bedrijven niet willen aanpakken.

Nederland behoort Europees gezien dan ook nog steeds tot de ‘coalition of the unwilling’. Dat melden meerdere diplomatieke bronnen in Brussel. Samen met een paar andere landen blijft Nederland dwarsliggen. De landen zouden zelfs onderling afspreken wie welk dossier blokkeert. Dat blijkt ook uit notulen die de NOS in handen kreeg van een Europese werkgroep die de belastingontwijking moet aanpakken.

De documenten, waarvan de laatste dateren van deze zomer, laten zien dat Nederland stelselmatig probeert te vertragen als er nieuwe voorstellen op tafel liggen. Volgens Brusselse ambtenaren is ook het nieuwe kabinet weinig constructief, terwijl het vorige kabinet twee jaar geleden al beloofde mee te werken. “Nederland heeft echt de knop omgezet”, zei toenmalig minister van Financiën Dijsselbloem destijds in een reactie. “De race naar de bodem om maar bedrijven aan te trekken naar Nederland, dat pad hebben we echt verlaten.”

Dat blijkt dus niet zo te zijn. Een betrokken ambtenaar vertelt: “Ze vertragen vaak wetgeving, door bijvoorbeeld te pleiten voor wereldwijde richtlijnen in plaats van EU-wetgeving. En als de hele wereld moet meebeslissen weet je zeker dat het veel langer duurt.”

De ‘coalition of the unwilling’ bestaat behalve uit Nederland uit Cyprus, Malta, Ierland en Luxemburg. Het bestaan ervan leidt tot grote irritatie bij de Europese Commissie, want wetgeving om belastingvlucht tegen te gaan kan alleen worden doorgevoerd als alle landen instemmen.

Bron(nen): NOS

Bron: WelingelichteKringen

Een Reactie op “WelingelichteKringen | Nederland wil niet meewerken aan Europese aanpak belastingontwijking

  1. Renée van Aller

    Was te verwachten. Geen moraal wel zakken vullen. Dividendbelasting afschaffen en alle indirecte belasting voor de burgers opnieuw verhogen. Het grote geld wordt in de watten gelegd – lees er 500 Quote – maar op na. De rest van Nederland wordt uitgeknepen als een citroen. De overheid laat alles aan de burger over, die daarvoor een onmogelijk hoge prijs betaald. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *