Whiteman: Bewustwording creëren gedurende Wereldvoedselweek

Minister Whiteman krijgt uitleg over de verschillende gewassen. Op de achtergrond is de watertruck zichtbaar van de uitvoeringsorganisatie Agrarisch Visserij Beheer (AVB) - voorheen LVV - die voor de levering van gratis water zorgt.

Minister Whiteman krijgt uitleg over de verschillende gewassen. Op de achtergrond is de watertruck zichtbaar van de uitvoeringsorganisatie Agrarisch Visserij Beheer (AVB) – voorheen LVV – die voor de levering van gratis water zorgt.

WILLEMSTAD — In het kader van de viering van ‘World Food Day’ en de daaraan gekoppelde Wereldvoedselweek, benadrukt de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Ben Whiteman (PS), de ‘noodzaak om meer bewustwording te creëren binnen de gemeenschap omtrent de beschikbaarheid van voedingsmiddelen op het eiland’.

Minister Whiteman: “Wij importeren een grote hoeveelheid van ons voedsel en daar moet verandering in komen.” Minister Whiteman stelt dan ook vanuit dit oogpunt het plan te hebben opgevat voor bevordering van coöperatievorming onder de agrariërs op Curaçao. “Net als in andere landen is het wenselijk dat onze landbouwers zich in een organisatie verenigen om zodoende hun invloed te versterken en daarmee tevens de productiviteit te verhogen”, aldus minister Whiteman, die zoals bekend al een ‘gratis water-project’ heeft lopen, waarbij thuistelers die gewassen zoals groenten en fruit verbouwen, kunnen rekenen op leveringen van gratis water.

De viering van de ‘Dag van de Voeding’ vond op 16 oktober plaats. De eerste maal dat de dag door de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties (VN) gevierd werd, was op de voornoemde datum in het jaar 1981. Aan deze gelegenheid wordt ook de Wereldvoedselweek gekoppeld, waarbinnen men wereldwijd de bewustwording wil stimuleren over de voedingsproblematiek en tevens de solidariteit in de strijd tegen honger en armoede wil bevorderen. 16 oktober is tevens de oprichtingsdatum van de FAO, 69 jaar geleden.

“Ongeveer 40 procent van de oppervlakte van de wereld wordt gebruikt voor landbouw, waarbij een groot gedeelte van de oogst verloren gaat door natuurrampen. Dit, samen met een constante toename van de wereldbevolking en oorlogen tussen verschillende landen, heeft ook een negatieve invloed op de levering van voedsel. Vandaar dat het des te belangrijker is dat op Curaçao tenminste een gedeelte van de vraag naar voedsel lokaal wordt geproduceerd zonder afhankelijk te zijn van andere landen voor import. De vorming van coöperaties en ondersteuning van de kleine landbouwers op Curaçao kan hier een goede bijlage aan leveren”, aldus minister Whiteman.


Als het aan minister Whiteman ligt, zullen de schappen met meer lokaal geproduceerd voedsel gevuld zijn.

Op deze archieffoto is de GMN-minister te zien tijdens een vergadering van landbouwers van Bandariba, waarbij in het kader van coöperatievorming centraal stond.
Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *