Wilsoe wil neutrale leden in commissie

Minister van Justitie Elmer Wilsoe onder vuur over interventie in de Bientu-zaak. Foto Dick Drayer

Wilsoe wil neutrale leden in commissie evaluatie Consensurijkswetten | Foto Dick Drayer

Willemstad – In de commissie die de consensusrijkswetten moeten evalueren moeten geen mensen uit het ja- of nee-kamp zitting nemen. Dat stelde PS-parlementariër Elmer ‘Kadè’ Wilsoe afgelopen zaterdag bij de wekelijkse bijeenkomst van zijn partij bij de sede.

,,Als het om de toekomst van Curaçao gaat moeten onpartijdige, onafhankelijke mensen de analyse doen en met aanbevelingen komen. Dus ik propageer niet dat een voor- of tegenstander (van de wetten, red.) in de commissie zitting neemt.”

,,Ik heb al eerder duidelijk aangegeven dat het mij niet om de personen gaat. Ik heb persoonlijk niets tegen de heer Begina of mevrouw Römer”,

zo zei Wilsoe. Zij hadden volgens het Statenlid een rol bij de totstandkoming van de wetten. In de toespraak zei de PS-parlementariër dat hij niet twijfelt aan de deskundigheid van Begina en Römer, maar wees er wel op dat de twee experts destijds de aanbeveling van de Raad van Advies niet opvolgden.

,,Hoe deskundig ze ook op hun terrein waren, ze hebben toch niet de aanbevelingen van de Raad van Advies van toen nog de Antillen opgevolgd om een clausule op te nemen over de beëindiging. Dat hebben zij niet gedaan, ik heb respect voor alle experts maar het is in de wereld mogelijk om alles waar geen consensus over bestaat niet meer te handhaven.”

Het Statenlid gaf als voorbeeld het geval van een contract dat niet meer gunstig voor iemand uitpakt. In zo’n geval kan die persoon het contract beëindigen, aldus Wilsoe.

Over Begina, van wie bekend is dat hij als consultant werkt, zei het Statenlid zonder de naam van de betrokkene te noemen:

,,Op het moment dat het referendum in 2009 werd gehouden heb je de pet van consultant afgezet en de politieke pet opgezet. Je hebt campagne gevoerd, was op de radio en de televisie, op dat moment was je geen expert meer maar heb je je politieke mening uitgedragen.”

Over de opmerkingen van vorige week dat de discussie tussen het ja- en nee-kamp niet weer moet oplaaien, zei de parlementariër :

,,Wij zijn niet degenen die daarmee begonnen.”

Vorige week verklaarden zowel politiek leider Alex Rosaria van PAIS als premier Asjes van PS dat het niet gewenst was om weer terug te keren naar de tijd van het ja- en nee-kamp.

Asjes zei tijdens een persconferentie dat die discussie Curaçao geen goed zou doen aan de vooravond van de grote ontwikkelingen om meer welzijn voor het land te bereiken. De politiek leiders overleggen waarschijnlijk vandaag over de samenstelling van de commissie.

Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook: Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten

2 Reacties op “Wilsoe wil neutrale leden in commissie

  1. Net zo neutraal als dat hij was als minister van justitie, toen hij brieven naar Amerika schreef om het beslag op de centen van de MFK sponsor op te laten heffen. Is dat neutraal genoeg Wilsoe?

  2. Abraham Mossel

    Mijn vraag aan hangbuikzwijntje is. Zijn er überhaubt neutrale mensen te vinden op Curacrim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *