Witte rook verschijnt boven Sixtijnse Kapel

Witte rook verschijnt boven Sixtijnse Kapel – Een nieuwe paus is gekozen. Boven de Sixtijnse Kapel verschijnt de witte rook.

Witte rook verschijnt boven Sixtijnse Kapel – Een nieuwe paus is gekozen. Boven de Sixtijnse Kapel verschijnt de witte rook.

Rome – De witte rook is zojuist onder luid gejuich verschenen uit de schoorsteen boven de Sixtijnse Kapel, hetgeen betekent dat de 115 kardinalen na de vijfde stemronde een nieuwe paus hebben gekozen.   Het is nu wachten tot de identiteit van de opvolger van Benedictus XVI bekend wordt gemaakt door kardinaal Jean-Louis Tauran. Daarnaast kondigt de kardinaal de naam aan die de paus voor zichzelf heeft gekozen. De volgende procedure is momenteel gaande:

– de nieuwe paus heeft de Sixtijnse Kapel verlaten om zich gereed te maken – alle kardinalen stellen zich op in een rij om hem te feliciteren – de paus trekt zich enkele minuten terug voor een gebed – dan resenteert hij zich op het centrale balkon op het Sint-Pietersplein om zich bekend te maken aan het publiek

 

Live beelden vanaf het Sint-Pietersplein zijn te volgen via the New York Times.

Een kandidaat heeft zeker tweederde van de stemmen nodig om benoemd te worden tot paus. De belangrijkste kandidaten waren Angelo Scola, de aartsbisschop van Milaan, Odilo Scherer, aartbisschop van Sao Paulo en Marc Ouellet, prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen.

De witte rook verschijnt op dag twee van het conclaaf, gisteren en vanochtend leverden de stemrondes helemaal niets op. De benoeming van een nieuwe leider van de Rooms-Katholieke kerk na een conclaaf van ruim een dag komt niet vaak voor: in de vorige eeuw is het slechts een keer is voorgekomen dat er een paus werd verkozen op de tweede stemdag. Dat was Paus Pius XII, die vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd gekozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *