WK | Aruba, Curaçao en Sint Maarten erkennen vonnissen Suriname

De rechtbank geeft klimaatorganisatie Urgenda gelijk: de staat moet meer doen tegen klimaatverandering. Een vergaande uitspraak

Aruba, Curaçao en Sint Maarten erkennen vonnissen Suriname

PARAMARIBO, 17 aug –Rechterlijke vonnissen die in Suriname zijn uitgesproken, worden ook in Aruba, Curaçao en Sint Maarten erkend. Dit is overeengekomen in een akkoord dat Suriname en het Koninkrijk der Nederlanden in juli sloten.

Het akkoord betreft de uitbreiding van een oude overeenkomst uit de jaren zeventig. Hoewel de betrekkingen niet bepaald warm te noemen zijn, kan voor de praktijk het een en ander gerealiseerd worden.

“Ik verwacht niet dat er sprake zal zijn van volledige normalisering van de betrekkingen, maar een pragmatische blik op de relatie komt onze landen en bevolkingen ten goede”,

zegt Tweede Kamerlid Harry van Bommel tegenover de Ware Tijd.

Als lid van de Kamercommissie voor Buitenlandse Betrekkingen kan hij zich helemaal terugvinden in de ‘stille diplomatie’ van het moment. De overeenkomst is van toepassing op rechterlijke uitspraken in burgerlijke zaken. Ook in omgekeerde richting worden vonnissen erkend.

De Nederlandse ambassade vroeg vorig jaar om uitbreiding van de overeenkomst, zodat ook de drie eilanden meegenomen werden. Paramaribo ging dit jaar akkoord.

Bron: Waterkant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *