WWF | Bijzonder: zeeschilpadjes komen overdag uit het ei

Dikkopschildpad | Michel Gunther-WWF

Geboortenieuws uit Bonaire: er komen op dit moment veel nesten van zeeschildpadden uit. Afgelopen week werden er door onze collega’s van Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) – die nesten aan het controleren zijn – steeds meer nesten gevonden. Er werden zelfs overdag baby-zeeschildpadjes gezien!

Onverwacht

Jonge zeeschildpadjes, die net uit het ei komen, verlaten hun nest meestal op de koudere momenten van de dag: ‘s avonds, rond zonsondergang of heel vroeg ‘s ochtends. Kaj Schut, STCB: “Maar heel soms komen ze ook overdag uit hun nest, bijvoorbeeld als het bewolkt of regenachtig is en het zand niet zo warm is als op een stralende dag. We hadden net een nieuw nest van groene zeeschildpadden ontdekt toen deze jonge dikkopschildpadjes ineens vlakbij met tientallen tegelijk uit het zand kwamen!”

Video archief Jonge zeeschildpadjes rennen naar zee, Bonaire

Op Bonaire komen dikkopschildpadden, groene zeeschildpadden en karetschildpadden eieren leggen. Tot nu toe zijn 32 nesten ontdekt op Bonaire en 36 nesten op Klein Bonaire. Per nest komen er zo’n 100 tot 200 zeeschildpadjes uit, afhankelijk van de soort.

Dikkopschildpad

Alle soorten zeeschildpadden hebben de status kwetsbaar of bedreigd. Dikkopschildpadden, ook wel onechte karetschildpadden genoemd, zijn zwaargebouwd en komen zowel in Europa als in subtropische zeeën voor. Het belangrijkste legstrand van de Middellandse zee (op het Griekse eiland Zakynthos) is mede door WWF beschermd.

Bron: Wereld Natuur Fonds

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *