AD | Ys blij met behoud monetaire unie

WILLEMSTAD — Etienne Ys, voorzitter van de Curaçao International Financial Services Association (Cifa), zegt blij te zijn met het slotdocument over de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) dat St. Maarten en Curaçao zaterdag opstelden. Dat meldde hij aan de Amigoe.

In het slotdocument staat dat Curaçao en St. Maarten zich vooralsnog houden aan het akkoord uit 2006 waarin werd bepaald dat er één centrale bank zou zijn voor de beide landen met één set wetgeving en één toezichthouder voor het monetair toezicht, het financieel toezicht en het integriteitstoezicht.

Ik ben blij dat de monetaire unie behouden is”, aldus Ys. “Ik wil de landen wel aanbevelen om de discussie voorgoed te sluiten, om een einde te maken aan onzekerheid.”

Curaçao en St. Maarten gaven beide eerder aan uiteindelijk een eigen bank te willen. Maar Ys, ook oud-premier van Curaçao, is van mening dat een grotere monetaire unie beter is voor zowel bedrijfsleven als burger: “Door een grotere monetaire markt kunnen banken en bedrijven makkelijker zaken doen. De handel tussen de twee landen is intens, banken hebben op beide plekken filialen, en voor burgers zou het lastig zijn om steeds geld te moeten wisselen.
Ys zou in dit licht het liefst zien dat ook Aruba zich op termijn zou aansluiten bij de monetaire unie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *