Zeker 295 mensen besmet met chikungunya

chikungunya mug

chikungunya mug

WILLEMSTAD — Van de 930 mensen op Curaçao die zich hebben laten testen op chikungunya, zijn zeker 295 mensen besmet met het virus. Eind augustus stond de teller nog op 56 besmettingen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de Uitvoeringsorganisatie G&GZ van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur.

De cijfers zijn een eerste indicatie van de analyse van het chikungunya-virus op Curaçao en hebben betrekking op de periode tot en met 23 september.

“De aantallen kunnen nog verder oplopen na correctie en ook kunnen er nog cijfers bij komen”,

verklaart dokter Sirving Keli, sectordirecteur Gezondheid, desgevraagd tegenover de Amigoe.

“Natuurlijk hoop je altijd dat het aantal besmettingen minder zal zijn, maar toch is het meer dan ik had verwacht”, voegt hij toe.

“Nu het vakantietijd is, reizen mensen meer en is de kans op infecties ook groter.”

Het regenseizoen staat ook nog voor de deur, waardoor er meer muggen komen. Daarom zullen de spuitacties om muggen te bestrijden voorlopig nog doorgaan.

“Tot eind november zullen we praktisch in alle delen van Curaçao spuiten”, zegt dokter Keli.

Het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) bereidt zich voor op het Chikungunya virus

Het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) bereidt zich voor op het Chikungunya virus

De spuitroutes worden aan de hand van testaanvragen in het ADC laboratorium uitgestippeld.

“De buurten waar de meeste aanvragen vandaan komen, daar zijn we mee begonnen. En vanaf daar zorgen we dat ook de omliggende buurten worden meegenomen.”

De spuitroutes lopen nu al van Souax tot Tera Kòrá en van Steenrijk tot Punda, Otrobanda en verder. Ook worden er overdag individuele broedplaatsen geëlimineerd, waarbij na analyse ongeveer 200 meter rondom de plaats gespoten wordt. Dokter Keli raadt iedereen met klachten, zoals uitslag, hoge koorts en gewrichtspijn, aan om naar de huisarts te gaan en om bloed te laten testen door het laboratorium.

“Het is belangrijk om een volledig beeld te krijgen van wat er in de samenleving speelt. Op die manier weten we of onze acties effectief zijn.”

Dat mensen met deze klachten geen chikungunya hoeven te hebben, blijkt ook uit de voorlopige cijfers. Eenderde van alle onderzochte personen blijkt daadwerkelijk chikungunya te hebben.

“Momenteel zitten we in het griepseizoen, en die klachten lijken erg op elkaar”, legt dokter Keli uit.

Volgens dokter Keli zal het chikungunya-virus, dat wordt overgedragen door steken van besmette muggen, nooit helemaal van Curaçao verdwijnen. Net als dat het geval is met het soortgelijke virus dengue. De komende tijd gaat G&GZ analyseren of het aantal besmettingen afneemt door de spuitacties. Dokter Keli verwacht dat het virus geleidelijk zal afnemen.

“Eind november verwacht ik een stabilisatie of afname van het aantal besmettingen.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *