Zembla | Nederland ligt nog steeds dwars bij het aanpakken van belastingontwijking in Europa

Nederland blijft volhouden geen belastingparadijs te zijn, terwijl het ondertussen de belastingontwijkende praktijken van grote bedrijven niet willen aanpakken.

Hoewel het vorige kabinet duidelijk heeft laten weten belastingontwijking steviger aan te pakken, blijkt Nederland nog steeds dwars te liggen bij het invoeren van strenger beleid.

Nederland behoort nog steeds tot de ‘coalition of the unwilling’, schrijft de NOS op basis van bronnen in Brussel. De NOS zag notulen in van een speciale Europese werkgroep tegen belastingontwijking waaruit blijkt dat Nederland op verschillende dossiers dwarsligt. Samen met een aantal andere Europese landen zouden er zelfs onderlinge afspraken zijn over wie welk dossier blokkeert.

Weinig veranderd
Belastingontwijking is een groot thema in Brussel dat vaak binnenskamers wordt besproken in een zogeheten ‘Code of Conduct Business Taxation’. De notulen uit die bijeenkomsten worden niet openbaar gemaakt, zelfs niet voor politici, maar zijn toch in handen van de NOS gekomen. Uit de notulen blijkt dat Nederland nieuwe voorstellen stelselmatig probeert te vertragen. De meest recente notulen zijn van afgelopen zomer en het lijkt erop dat ook onder het nieuwe kabinet weinig veranderd is.

Omdat de publieke druk op Nederland steeds groter wordt verandert er wel iets, maar achter de schermen blijft Nederland tegenwerken, vertelt een betrokken ambtenaar: “Ook vertragen ze vaak wetgeving, door bijvoorbeeld te pleiten voor wereldwijde richtlijnen in plaats van EU-wetgeving. En als de hele wereld moet meebeslissen weet je zeker dat het veel langer duurt.”

Beloftes van Dijsselbloem
Begin dit jaar onderzocht ZEMBLA de rol van de Nederlandse politiek in het belastingbeleid voor het dossier ‘Nederland Belastingparadijs’. In die uitzending zei toenmalig minister Dijsselbloem van Financiën nog dat de wind totaal is veranderd en dat de beweging naar een strenger belastingbeleid niet meer te stoppen is. Bekijk dat fragment hier.

Bron: Zembla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *