Zorgen om gevangenen Saba, St. Eustatius en Bonaire

gevangenis-tralies-200x300DEN HAAG – De Nederlandse regering moet actie ondernemen om de rechten van gevangenen op Saba, Sint Eustatius en Bonaire te verzekeren. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens in het verslag Mensenrechten in Nederland 2012. De organisatie maakt zich zorgen of gevangenen wel vrije toegang tot advocaten hebben en in staat zijn regelmatig familiebezoek te ontvangen.

Een andere vraag van het college is of verdachten op de eilanden wel contact kunnen opnemen met een advocaat.

“Op deze eilanden zijn geen advocaten gevestigd”

, stelt de organisatie.

“Verdachten wenden zich meestal via telefoon en videoconferentie tot advocaten op Sint Maarten. Een advocaat krijgt een beperkt aantal retourtickets naar de eilanden vergoed, eenmaal in het vooronderzoek en eenmaal voor de zitting, maar geen vergoeding van verblijfskosten.”

“Ook is de privacy niet altijd gewaarborgd bij het contact op afstand tussen advocaat en cliënt”

, stelt het college.

“Want bij telefoon- en videogesprekken kan politie of rechter-commissaris soms meeluisteren. De huidige situatie doet de vraag rijzen of het recht op vrije toegang tot een advocaat in Caribisch Nederland voldoende is verzekerd.”

De organisatie maakt zich ook zorgen of gedetineerden wel in staat zijn om contact te onderhouden met hun familie, een recht dat zowel in de Grondwet als in internationale verdragen is vastgelegd.
Omdat er op Saba en Sint Eustatius geen aparte faciliteiten zijn, worden gedetineerden overgebracht naar het huis van bewaring op Bonaire.

“Gelet op de kosten van een vliegreis van Saba of Sint Eustatius naar Bonaire, worden familieleden feitelijk beperkt gedetineerden op Bonaire te bezoeken.”

Het college dringt er bij de regering op aan om uit te zoeken welke maatregelen er moeten worden genomen om dit recht te respecteren.

Nieuws360

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *