Zr.Ms. Amsterdam onderschept 1450 kilo cocaïne

WILLEMSTAD — “Een mijlpaal”. Zo noemt de Commandant der Zeemacht Caribisch gebied brigade-generaal der mariniers Dick Swijgman de vangst van 1450 kilogram cocaïne van het stationsschip Zr.Ms. Amsterdam eerder deze week. De drugs vertegenwoordigen een waarde van ruim 40 miljoen euro.

Advertentie

Zr.Ms. Amsterdam

“Met deze onderschepping erbij hebben we dit jaar in nauwe samenwerking met onze partners en de Kustwacht Caribisch Gebied meer dan 10.000 kilo drugs van de ‘markt’ gehaald. Dit is een resultaat waar we als marine en kustwacht erg trots op zijn”

, zegt Swijgman.

NH90
Bij de onderschepping en aanhouding van de opvarenden speelden het DASH 8-patrouillevliegtuig van de Kustwacht en de maritieme helikopter NH90 een hoofdrol.
De NH90 is dit jaar voor het eerst in het Caribisch Gebied ingezet.

Sensoren
Het bootje, met vier man aan boord, werd gespot op een bekende route richting de Dominicaanse Republiek en Haïti.

“We hebben de volgeladen drugssmokkelboot opgespoord met onze moderne sensoren”, vertelt de helikopterpiloot luitenantter- zee der 1e klasse Sander van der Wal. “Daarna zijn we er achteraan gegaan en hebben we de bemanning tot stoppen gedwongen. We zijn net zo lang bij de smokkelboot gebleven totdat de Amsterdam nabij was.”

Commandant kapitein- luitenant-ter-zee Hans Veerbeek noemt de gecoordineerde actie een groot succes.

“Het onderscheppen van drugs is niet de enige belangrijke inzet, maar het maakt ons wel enorm trots.”

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *