Zwarte Piet blijft gemoederen bezighouden

Burgemeester Van der Laan.|Foto | ANP

Burgemeester Van der Laan.|Foto | ANP

DEN HAAG – Wordt het een roetpiet, een gekleurde piet, een klassieke zwarte piet of een mix van dit alles? Donderdag buigt de Raad van State in Den Haag zich over het beroep dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan aantekende tegen de beslissing van de bestuursrechter eerder dit jaar.

Die stelde dat de vergunning voor de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet worden bekeken, omdat er volgens de rechter onvoldoende aandacht is geweest voor de bezwaren van de tegenstanders. De rechtbank stelde dat Zwarte Piet kwetsend is voor veel zwarte Amsterdammers en te veel de nadruk legt op het slavernijverleden.

Niet in rechtszaal
De burgemeester vindt op zijn beurt dat de discussie rond de ‘knecht’ niet thuishoort in de rechtszaal maar in de samenleving. Bovendien is het volgens hem niet alleen een Amsterdams feest, maar een culturele traditie van het hele land. Zo ziet directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed dat ook. Zij denkt dat tijdens de komende sinterklaasperiode mensen verschillende variaties op Zwarte Piet gaan zien.

Een roetpiet zou het moeten worden, die met zwarte vegen is geschminkt, adviseerde ze eind augustus, samen met Frits Booy secretaris en sinterklaasdeskundige van de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité. Hoe dan ook, de klassieke Zwarte Piet blijft gewoon welkom in de supermarkt. Jumbo, Plus, en Hoogvliet verwelkomen hem zoals elk jaar met speciale producten en reclame. Alleen Albert Heijn heeft zijn beleid iets aangepast.

Piet en de Sint

Piet en de Sint

Uiterlijk pieten
Volgens NRC Handelsblad verandert er dit jaar in de meeste gemeenten niets aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Dat maakt de krant op uit een rondgang langs de vier grootste gemeenten in alle 12 provincies. De gemeente Gouda, waar Sinterklaas dit jaar aankomt, maakt komende week bekend hoe de pieten daar eruit gaan zien.

Het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht houdt zich ook bezig met de kwestie. Bij het college klaagde een vrouw over de school van haar kinderen. Zij vindt Zwarte Piet een racistisch onderdeel van het sinterklaasfeest. De zaak dient woensdag 15 oktober.

Bron: Telegraaf

3 Reacties op “Zwarte Piet blijft gemoederen bezighouden

 1. Abraham Mossel

  @ Henki de Pengki, wees blij dat er nog dagen zijn zoals kerst, sinterklaas, Pasen, Pinksteren, bevrijdingsdag,carneval etc. Dat noemen ze economie, extra inkomsten voor eenieder, werkgevers kost het geen geld, alleen omzet ,die weer terug worden verdient in investeringen van deze winst. Of wil jij een wereld zien waar totaal niks mag gevierd worden. Nou dan zijn we mooi de aap geloceerd en kunnen we beter met zijn alle in de kist kruipen en zelf de deksel dicht doen. Dat kan je wel doen op Curacrim als onze wel doender Gerrit de Raaf en zijn drie musketiers weer aan de macht komen met zijn Reforma.

 2. @ Henki . Dat gedoe hoort bij carnaval. Bij ons in Bergen op Zoom, schieten ze op de (zwarte) kraai van Wana, een heks die op de slikken woont bij Reymerswaele.
  Iedereen danst vervolgens de zevensprong en gaat naar huis. Tot volgend jaar.

 3. persoonlijk vind ik het allemaal onzin, sinterklaas, kerstmis enz.
  sinterklaas feest is vande rijken die hebben geld om kado te geven, kerstman net zo iets, kerstdagen afschaffen net zoals de bonus in december kost allemaal maar geld. En hoeveel mensen hebben in die maand helemaal niks extra?Trouwens al die christelijke feestdagen totale onzin waarom moeten wij als land die vrije dagen geven, kerk en staat zijn toch gescheiden.
  neem de carnaval , als Rei MOmo word verbrand, sommige zeggen dat het verdacht veel op een Makamba lijk, straks gaan ze dat ook verbieden.
  dus alles afschaffen willen mensen een feestje vieren dan doen ze dat maar thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *