29 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | UTS: 2017 Jaar van de waarheid

HomeMediaAD | UTS: 2017 Jaar van de waarheid
De Geus: ‘Knoop strategische partner doorhakken’
De Geus: ‘Knoop strategische partner doorhakken’

Willemstad – 2017 Wordt het jaar van de waarheid voor UTS. De uitdagingen zijn groot en het zal een jaar worden waarin harde, soms impopulaire, beslissingen genomen zullen moeten worden.

Dat zegt directeur Paul de Geus van het overheidstelecombedrijf, waarvan verreweg de meerderheid van de aandelen in handen is van het Land Curaçao en de rest bezit is van het Land Sint Maarten.

In 2016 heeft United Telecommunication Services (UTS) opnieuw winst geboekt, evenals in 2015 en 2014, maar nog altijd nemen de inkomsten af. Om winstgevend te blijven – belangrijk om te kunnen investeren in nieuwe technologie én om aantrekkelijk te zijn voor een alliantie met een buitenlandse strategische partner – moet er gesneden worden in de uitgaven.

Daarom wordt dit jaar met 15 miljoen gulden gekort op niet direct aan personeel gerelateerde zaken, zoals concessie-uitgaven, gebouwen (huisvestingskosten), materiaal en het wagenpark. Maar in 2017 kan UTS er evenmin aan ontkomen om te bezuinigen op personeelskosten. Hoe en hoeveel is nog niet bekend.

,,Deze kosten zijn hoog. Als we kijken naar het personeelsbestand van onze grootste concurrent, die ongeveer dezelfde diensten biedt, blijkt dat zij werken met circa 180 tot 200 werknemers, terwijl wij 450 medewerkers hebben”, aldus De Geus. ,,In zo’n situatie kun je niet concurrerend blijven.”

De ceo van UTS geeft aan dat, als niets gedaan wordt aan exercities om de kosten te drukken, ‘wij het niet zullen overleven’. De Geus is niet pessimistisch, naar eigen zeggen eerder realistisch. De zeer snel voortschrijdende technologie zorgt ervoor dat de producten goedkoper worden en de inkomsten afnemen: zo wordt er minder traditioneel getelefoneerd, terwijl het dataverkeer toeneemt.

Wat betreft de dalende opbrengsten is er nog geen zicht op stabilisatie. Mede daardoor was 2016 geen eenvoudig jaar. Het financiële jaarresultaat zal later bekend worden gemaakt, vermoedelijk in maart. In 2015 werd onderaan de streep nog een winst geboekt van 32,8 miljoen gulden, mede door een grote vrijval van een pensioenverplichting van 19 miljoen.

De Geus geeft voorts aan dat de stagnerende economie van Curaçao het telecommunicatiebedrijf eveneens parten speelt. ,,Als de economie niet aantrekt, heeft dat zeker gevolgen.” Op deze manier heeft UTS op twee fronten te maken met tegenslag: de technologie zorgt voor omzetdaling en de achterblijvende economie maakt dat daar geen groei tegenover staat.

,,Dat is de reden dat we er in 2017 niet aan zullen ontkomen minder prettige besluiten te moeten nemen”, legt de topman uit. Dat wil de leiding naar eigen zeggen zo verantwoord mogelijk doen. ,,Tegelijkertijd is het onze verantwoordelijkheid dat het bedrijf blijft voortbestaan.”

‘Knoop strategische partner doorhakken’

Ondertussen is UTS nog altijd op zoek naar een strategische partner, waar al zoveel over is gepraat. ,,Ook daarover moet dit jaar een knoop worden doorgehakt.” Een internationale partner is nodig gezien de mondialisering van de telecommarkt, het steeds meer samengaan van aanbieders van telecommunicatie, de versnelde modernisering van de technologische toepassingen, de omvangrijke investeringen, behoefte aan hoogopgeleid en gespecialiseerd personeel en het goedkoper worden van de aangeboden diensten.

Omdat zo’n strategische partner een noodzaak is, moet het bedrijf wel aantrekkelijk zijn voor eventuele gegadigden. Een verlieslatende onderneming is op de markt minder of niet gewild. UTS is actief op Curaçao, Sint Maarten, Saint Martin en Bonaire.

Het bedrijf biedt de tegenwoordig haast ouderwetse vaste lijnen aan, mobiele telefonie, ‘wholesale’, ADSL (internet), leaselijnen, media en ‘co-location’ aan. In 2015 en 2016 is verder gewerkt aan het uitrollen van het 4G LTE-netwerk (Long Term Evolution).

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Tja, waar blijft dat grote geld van dat online gokken?
    Als er zo’n geld probleem is, hoe kon UTS dan CTEX kopen?

    Toneelspel van nog zo’n witte boorden crimineel.

  2. 2017 jaar van de waarheid want:
    – Algemene Rekenkamer geen controle maar duidelijkheid moet er komen;
    – Steeds makkelijker om via internationale providers diensten af te nemen;
    – MFK niet in de regering en Schotte waarschijnlijk naar het gevang;
    – (Alternatief) Wel een regering met MAN signatuur maar geheel stuurloos;
    – Geldstromen (o.a. olie) steeds meer via Chinese instellingen;
    – Mondiale partner uit China?;
    – Telecuracao op ‘eigen benen’ (geen verkapte ambtenaar status);
    – Opnieuw geld in Ctex, maar meerwaarde nog niet aangetoond.;
    – Verkiezingen in Nederland (rechts of extreem rechts in de regering);
    – enz…

  3. Gaat Paul eindelijk het Land opbiechten dat UTS feitelijk 1 groot illegaal wereldwijd goknetwerk is, met telecom-activiteiten als cover?

    Want die activiteiten en opbrengsten staan vooralsnog niet vermeld in de jaarverslagen. Ook al keurt KPMG (en daarna SOAB) al jaren willens en wetens goed. En mag zelfs de Algemene Rekenkamer niet meer komen controleren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties