28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Minimumloon omhoog

HomeMediaAmigoe | Minimumloon omhoog
Minimumloon omhoog
Minimumloon omhoog

WILLEMSTAD — Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) wil het minimumloon verhogen naar 1.976 gulden per maand. Dit maakte zij vanochtend bekend tijdens een persconferentie.

Het is de bedoeling dat dit gefaseerd ingevoerd wordt, omdat het gaat om een verhoging van circa 40 procent van het huidige minimumloon, dat nu op 1.420,24 gulden staat voor een persoon die veertig uur per week werkt. Volgens het ministerie is het een te grote aanpassing voor de economie om de verhoging in één keer door te voeren. Het loon wordt daarom jaarlijks met een percentage onder de tien procent verhoogd, om uiteindelijk in 2020 tot het loon van 1.976 gulden te komen.

Eerste verhoging in januari

Larmonie-Cecilia heeft alvast een ministeriële regeling gepubliceerd, die in werking treedt met ingang van 1 januari 2017 en die stelt dat het minimumuurloon tijdelijk, vanaf 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017, 9,00 gulden per uur gaat bedragen. Nu is dat nog 8,20 gulden. De nota van toelichting van de ‘Ministeriële Regeling met algemene werking van de 9e augustus 2016, ter uitvoering van artikel negen, zevende lid, van de Landsverordening minimumlonen’ stelt dat het voornemen is om het tijdelijke karakter van de regeling op korte termijn een definitief karakter te geven. Dit zodat de minimumloonverhogingen in 2018, 2019 en 2020 ook kunnen plaatsvinden, teneinde het minimumloon van 1.976 gulden in 2020 te bereiken.

Bestaansminimum

De Soaw-minister stelt dat het loon waar zij naar streeft volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het bestaansminimum is voor een gezin bestaande uit een ouder en twee kinderen. “Dit is het type gezin met een minimumlooninkomen dat het meest voorkomt op Curaçao en hier zijn wij dus ook vanuit gegaan.” Het doel van de verhoging is om werknemers bescherming te bieden tegen mogelijke uitbuiting en onderbetaling door werkgevers. Dat is immers een van de belangrijkste functies van een wettelijk minimumloon, stelt de nota van toelichting.

Geen reactie SER

De Sociaal Economische Raad (SER) is volgens de Soaw-minister tijdig in de gelegenheid gesteld om advies te geven over het verhogen van het minimumloon, stelt de nota van toelichting. “Tot op heden heeft de minister echter geen advies van de SER mogen ontvangen. Gezien de administratieve handelingen die (voor 1 januari 2017, red.) door de werkgever gedaan dienen te worden met betrekking tot hun administratie, is het niet meer mogelijk om op het advies van de SER te wachten”, aldus de nota.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

  1. Volgens algemene Curacaose logica gaat door deze loonsverhoging de arbeidsproductiviteit / kwaliteit ook omhoog, nog niet te spreken over passie en enthousiasme van de laaggeleerde werknemer natuurlijk. Wordt het extra inkomen straks vervolgens besteed aan eten = nog meer obesitas of zullen de papiamentstalige studieboeken niet meer aaaaan te slepen zijn. Zeer laag ongeleiden krijgen nu een enkel(!) een baan omdat ze geodkoop zijn en straks ? Geen werk meer dus.

  2. @Joep Meloen,

    Ik ken heel veel Curaçaoënaars die wel een goede drive hebben en uitstekend zijn opgeleid. Ze verdienen ook allemaal een prima inkomen. Alleen… ze wonen niet meer op Curaçao . Ze zijn blijven hangen in Nederland of in de US, na hun studie. Ze begrepen dat dáár – in Nederland of in de US – wél een toekomst lag. Op Curaçao zouden ze nooit de waardering gekregen hebben die ze nu krijgen. Op Curaçao zouden ze uitgemaakt worden voor hielenlikkers van de makambas, alleen al voor hun uitspraak en kennis van de Nederlandse taal.

    Als morgen alle goed opgeleide Curaçaoënaars zouden terugkeren naar hun eiland, zou de toekomst er veel rooskleuriger uitzien. Maar… dát zal nooit gebeuren, integendeel de uitstroom – van de positief ingestelde Curaçaoënaars – zal alleen maar toenemen. En geef ze eens ongelijk!

  3. dat is ook waar….
    de vriendjes van de politici krijgen banen, waar ze geen enkel verstand van hebben.
    dat gaat helaas nooit veranderen.
    en die vriendjes geven weer banen aan familie/vrienden waar ze ook niets van begrijpen.
    zo is de cirkel rond.
    overheids bedrijven die niet kunnen functioneren.
    en als er iemand komt die de boel wil veranderen/verbeteren wordt deze weg gepest.

  4. @Joep. Bij bedrijven met 4 secretaresses die het werk van 1 normale secretaresse doen ligt de schuld bij het management die zijn personeel niet kan aansturen of motiveren. Vergeet niet dat de meerderheid van de overheidsbedrijven, stichtingen en departementen op Curacao geleid worden door incapabele mensen.

  5. Hoe sympathiek het ook is om de koopkracht te willen verbeteren van mensen die een laag loon verdienen, dit is niet de manier:
    – werkgevers zullen minder mensen aannemen en nadrukkelijker selecteren op capaciteiten: de zwakkeren in de samenleving krijgen hier last van
    – hogere loonkosten zullen doorberekend worden in de prijzen, waardoor de koopkracht effectief NIET toeneemt: door geforceerd prijzen te verhogen (in dit geval van arbeid) ontstaat alleen wat inflatie
    – er is zelfs een klein risico dat (sommige) werkgevers hun productie verhuizen naar ‘lage lonen eilanden’.

  6. een gevolg van de *0-20% regeling, want als je de werkgever verplicht alleen YDK aan te nemen maak je het dus mogelijk door de schaarste van personeel om de lonen te verhogen.

    Maar zoals altijd het mes snijdt aan twee kanten, 1976 gulden wil zeggen dat velen nu eindelijk belasting gaan betalen. ze straks als de BZV word afgeschaft eindelijk bijdragen aan in de kosten van de gezondheids zorg. De gliding scale in het belastingstelsel is dan niet meer nodig.
    mnesen die nu nog in huizen wonen van FPK voor 50 gulden in de maand gaan nu als iedereen de volle mep betalen 17 % van hun inkomen.

  7. Er zijn landen waar de bevolking altijd meer geld en minder werk wil. Heel toevallig draait de economie in die landen, zonder uitzondering, slecht.

    Op Curacao zijn de meesten ook liever lui dan moe en wat er dan aan arbeidsproductiviteit uitkomt is bedroevend. Sommige bedrijven moeten 4 secretaresses in dienst nemen om het werk van 1 normale secretaresse te doen. Tja, logisch dat die geen hoog salaris kunnen hebben.

    Op veel administraties is het eenzelfde laken een pak. Ze zitten er wel, hebben totaal geen benul wat ze aan het doen zijn, maar vinden dat ze allemaal een fortuin moeten verdienen. Ondertussen verrichten ze nog geen kwart van de hoeveelheid werk die een goed opgeleid persoon zou kunnen verrichten.

    Er zijn ook goede werknemers en die krijgen echt wel meer dan het minimum loon betaald. Maar zoals eerder al vermeld: velen zijn het minimum loon echt niet waard.
    Dus veel bedrijven zullen zich nu achter de oren gaan krabben. Of de prijzen omhoog of peroneel eruit.

  8. De snelste manier om iemand ontslagen te krijgen.
    Deze mevrouw probeert nog wat te redden van het zinkende schip van P.S. Geen 80/20, dan maar eens met de lonen proberen de economie om zeep te helpen

  9. @Hans, dit is niet de meest snuggere reactie van jou. Het is je als werkgeven niet verboden om meer dan het minimumloon te betalen. Blijkbaar hebben ze het personeel dus niet nodig, of vinden die 8,20 nog te veel voor datgene wat ze leveren.

  10. Van 8.20 naar 9 is een schijntje. Het is al jaren te schandalig voor woorden, en dan vindt men het nog vreemd dat er geen personeel te krijgen is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties