CuracaoNieuws | Minder examenleerlingen slagen dit jaar

Persbureau Curacao

Geslaagd! | Persbureau Curacao

Willemstad – Minder eindexamenleerlingen zijn dit jaar geslaagd dan vorige jaren. Vooral in het vsbo vallen de scores behoorlijk tegen. Dat blijkt uit de cijfers van het Expertisecentrum voor Toetsen & Examens.

In vsbo, praktisch basisgerichte leerweg (pbl) deden 321 leerlingen examen, maar slechts 200 legden het examen met goed gevolg af. Dat is een een slagingspercentage van 62,3 procent. Ruim 8 procent minder dan in 2018.

Van de 418 examenleerlingen vsbo, praktisch kadergerichte leerweg (pkl) slaagden 296 leerlingen. Dat is 70,8 procent, ruim 3 procent minder dan in
2018. En ook bij het vsbo, theoretisch kadergerichte leerweg (tkl) lag het percentage geslaagden bijna 2 procent lager dan vorig jaar. Van de 627 kandidaten slaagden er 384, een percentage van 61,2 procent. In 2018 was dat nog 64 procent.

Van de 524 havo-kandidaten zijn er 326 geslaagd (62,2 procent). Dat is vergelijkbaar met vorig jaar. In het vwo deden 155 leerlingen examen en daarvan slaagden er 112 (72,9 procent), ruim 1 procent minder dan in 2018.

Bron: CuracaoNieuws

5 Reacties op “CuracaoNieuws | Minder examenleerlingen slagen dit jaar

 1. ericlapas

  Nou laten we eerlijk zijn, om te slagen voor het vsbo, HAVO en VWO moet je geen rockitscientist zijn. Het ligt voor een groot deel aan de motivatie, werk moet lonen en dat zien de meeste leerlingen niet.

  Groot deel van deze leerlingen zien hun ouders jaar in jaar uit voor een 49 urige werkweek tegen minimumloon ploeteren en geen stap vooruit komt, ze zijn letterlijk aan het overleven.

  Op het zelfde moment zien ze medescholieren die zelf of waarvan de ouders in de drugs handel zitten, een lux leven leiden.

 2. Curacao Revisited

  “Nou zijn ze in Nederland niet slimmer ga ik vanuit. ”
  Ze zijn daar wel slimmer: meer geld wordt besteed aan scholen, leraren en lesmateriaal en minder aan snoepreisjes en “spookleerkrachten”

 3. Met toestemming van Dick Drayer om deze foto te gebruiken?

 4. @Mike: niet slimmer of dommer, echter minder ontwikkeld. M.i. gelegen aan e.o.a. rare verplichte instructietaal op sommige scholen.

 5. Het CBS heeft in Nederland berekend dat het ergens rond de 90% ligt bij vmbo tm vwo. Nou zijn ze in Nederland niet slimmer ga ik vanuit. Dan moet de oorzaak bij de wijze van onderwijs liggen. Tijd voor actie of accepteren we het gewoon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *