DCA-faillissement ‘bijna afgewikkeld

logo-dcaWILLEMSTAD — Het faillissement van de luchtvaartmaatschappij DCA (Dutch Caribbean Airline) wordt naar verwachting in de loop van volgend jaar afgewikkeld. Dat staat te lezen in het laatste openbare verslag van curator Mirto Murray aan de rechter-commissaris. Eerst moet er wel een oplossing komen voor een ‘juridisch verschil van inzicht’ over een restantbedrag van ongeveer 4 miljoen gulden, zo meldt Murray desgevraagd.

dca

DCA ging al in 2004 failliet, maar de zaak is nog altijd niet volledig afgewikkeld.
Volgens Murray komt dit vaker voor als er ‘complicaties’ optreden, zoals het bovengenoemde verschil van inzicht.
Het draait in deze kwestie om de vraag aan wie het saldo van ongeveer 4 miljoen gulden op de faillissementsbankrekening toekomt: aan de boedel waaruit de voormalige werknemers nog een uitkering kunnen krijgen of aan de SVB (Sociale Verzekeringsbank), die destijds al cessantia uitkeerde aan deze werknemers en die naast de Ontvanger een van de preferente schuldeisers is van DCA.
Over deze kwestie zijn volgens Murray gesprekken gaande, die waarschijnlijk nog dit jaar zullen leiden ‘tot een goede oplossing’.
Volgens het verslag, dat handelt over het eerste half jaar van 2013, zijn overigens ‘de beschikbare fondsen in de faillissementsboedel bij lange na niet genoeg om de preferente schuldeisers geheel te voldoen’, na uitkering van het gedeelte aan het voormalige personeel, dat op het moment van het schrijven van het verslag nog berekend werd.
Overigens heeft Murray als curator ook nog een laatste poging ondernomen om via een Venezolaanse advocaat te proberen om een saldo te ‘repatriëren’ dat nog uitstaat in Venezuela. Dit is niet gelukt.
Vanwege de devaluatie van de Bolivar heeft Murray besloten om geen actie meer te ondernemen ten opzichte van dit bedrag.
DCA was een luchtvaartmaatschappij die slechts enkele jaren bestond en voortvloeide uit de in 2002 ter ziele gegane ALM (Antilliaanse Luchtvaartmaatschappij).

bron: Amigoe

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *