Nieuws.nl | Vakbonden: Curaçao moet neutraal blijven

Vakbonden en politici zijn bang dat Venezuela maatregelen neemt tegen Curaçao | ANP

Op Curaçao maken vakbonden en politici zich zorgen over de beslissing van Curaçao om samen te werken met de Verenigde Staten bij het doorvoeren van humanitaire hulp aan Venezuela. De critici vinden dat Curaçao politiek neutraal moet blijven en zich niet moet laten ,,misbruiken” door Amerika.

Amerika is fel gekant tegen de regering van president Nicolas Maduro. Washington erkende vorige maand als één van de eerste landen ter wereld oppositieleider Juan Guaidó als nieuwe vertegenwoordiger van het land.

De gezamenlijke vakbonden en onder meer parlementariër van de partij MAN Giselle McWilliam hebben vrijdag gezegd dat Curaçao geen politieke kleur moet kiezen in die strijd. Zij zijn bang dat Venezuela maatregelen neemt tegen Curaçao.

De Verenigde Staten hebben eerder gevraagd of Curaçao als spil kan dienen in de hulp aan de noodlijdende bevolking van buurland Venezuela.

Bron: Nieuws.nl

12 Reacties op “Nieuws.nl | Vakbonden: Curaçao moet neutraal blijven

 1. Grappig, Curacao moet neutraal blijven terwijl de vakbonden altijd de kant van Venezuela kiezen. Laat de vakbonden ook maar neutraal blijven!

 2. @Bash,
  Trump is niet in een positie om Putin en/of Xi garanties te geven m.b.t. Venezuela. Eerder andersom.
  Enkel het volk van Venezuela kan voor een kentering zorgen. Today zijn alle ‘grootmachten’ toeschouwer in het geheel.
  Klein eilandje Curaçao moet vooral toeschouwer blijven.

 3. Op de achtergrond zijn er onderhandelingen gaande tussen USA, Rusland en China om Maduro aan de kant te schuiven. Zodra USA garanderen dat Rusland en China hun investeringen terug betaald krijgen in de vorm van olieleveranties is het einde verhaal voor Maduro en kan de humanitaire hulp vanaf Hato van start gaan.
  Er is 1 kanttekening/risico: De USA is net zo onbetrouwbaar in het maken en nakomen van afspraken als Rusland en China.

 4. Cova en jou kornuiten van de vakbonden ga lekker naar jullie heilstaat Venezuela en laat ons hier op Curacao met rust

 5. @ Summerlight, inderdaad een extra vrije dag, maar dan zonder betaling. No work no pay. Vraag me af hoe lang ze dat denken vol te houden.
  In de jaren 80 heeft zo`n staking bij de Shell 11 dagen geduurd. Shell hield voet bij stuk. Toen de stakers door kregen dat ze eind v/d maand bijna de helft v/h loon tekort kwamen was het met de staking snel afgelopen. De cao werd toen onder protest(haha) getekend.

 6. Top dat de usa hier militairen stationeert, dat had veel eerder moeten gebeuren. Prima dat ze vanaf hier helpen om het tuig uit Venezuela te verdrijven, maar vergeet dan aub niet het tuig en hun nalopers welke hier op deze rots de zaak frustreert en probeert op te ruien voor eens en voor altijd op te ruimen.

 7. De critici vinden dat Curaçao politiek neutraal moet blijven en zich niet moet laten ,,misbruiken” door Amerika.

  Eerste keer dat ik met de vagabundos van de vakbonden eens ben.

  Conchale wat doet PAR nou ? Waarom luisteren ze niet.
  Blijf er buiten. Bemoei je niet mee.
  Die mensen van de PAR kennen de geschiedenis van Latijns Amerika en de rest vsn de regio niet ?

 8. @Fredo,
  Nederland mag dan wel de buitenlandse en defensiepolitiek bepalen, echter vanaf 10-10-10 is Curaçao een autonoom land binnen het Koninkrijk. Dus, Curaçao heeft wel degelijk enige zeggenschap in het geheel. Bovendien liggen de zaken anders als Nederland met de agressors mee wilt doen.
  Hoewel velen om eigen moverende redenen strijd willen zien (jij een klassenstrijd), maar Curaçao is daar op geen enkele wijze bij gebaat.
  Neutraliteit moet het devies blijven.

 9. Misschien willen vakbonden en sommige politici dat de staat Curaçao ‘neutraal’ is in het conflict tussen Maduro en Guaidó, uiteindelijk tussen Rusland/China/Iran enerzijds en de VS/de EU (waaronder Nederland) anderzijds. Maar wat betekent dat voor de belangen van de proletariërs, of ze nu werkend, werkloos of gepensioneerd zijn? Ten eerste is vastgelegd dat het Koninkrijk der Nederlanden de buitenlandse en defensiepolitiek van Curaçao bepaalt. ‘Neutraliteit’ is dus in het geval van Curaçao in deze kwestie geheel denkbeeldig. Waar in het verleden sprake was van ‘neutraliteit’ van een staat ten aanzien van een oorlog tussen imperialistische grootmachten, bijvoorbeeld Nederland in de Eerste Wereldoorlog, dan vereisten de imperialistische belangen van het ‘neutrale’ land – met name handel en mobilisatie van het leger – een verscherpte uitbuiting en onderdrukking van de arbeidersklasse. Wat dat betreft is er geen verschil of Curaçao ‘neutraal’ zou zijn, of dat de staat Curaçao deelneemt aan de ‘burgeroorlog’ aan de kant van Guaidó en tegen Maduro, aan de kant van de V.S./de E.U. en tegen Rusland/China/Iran. De bevolking en de arbeidersklasse van Curaçao zal niet alleen komen te lijden onder verscherpte uitbuiting door haar eigen kapitalisten en onderdrukking door haar eigen staat, aan haar zal ‘arbeidsvrede’ worden opgelegd, vakbonden die arbeidersstrijd blijven steunen zullen in de illegaliteit worden gedreven. Het ergste is niet zozeer de ‘maatregelen’ van Venezuela, maar de stappen die de marine en de luchtmacht van Iran, Rusland en/of China tegen Curaçao zullen nemen als het conflict in Venezuela uit de hand loopt in een oorlog tussen imperialistische machten.

  Het is om al deze redenen niet door het steunen van een onmogelijke ‘neutraliteit’ van haar eigen staat en kapitalisten, dat de arbeidersklasse zich kan verweren tegen de gevolgen van de oorlog. Dat kan alleen door het voeren van de klasse-oorlog van de arbeidersklasse tegen haar eigen uitbuiters en onderdrukkers, of die nu Maduro heten, of Guaidó, Putin, Xi en Khamenei, of Trump, Rutte, of …. vul maar in. 

  Omdat het weekend 😉 is, en vele lezers hier niet teveel tekst wensen, verwijs ik verder naar mijn blog http://arbeidersstemmen,wordpress.com

 10. Fred Schiedam

  MAN en vakbonden (met Cova) zijn de zetbazen van Maduro?

 11. tuurlijk EAJ, alles voor een extra vrije dag

 12. Gaan ze dan staken als dat niet gebeurt??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *