32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | ‘Toename immigratie vanuit Curaçao’ doet alarmbellen rinkelen

HomeLandenArubaOpinie | ‘Toename immigratie vanuit Curaçao’ doet alarmbellen rinkelen

Door John Leerdam

Een toelatingsregeling is niet haalbaar is omdat dit strijdig is met de Grondwet

‘Verdoemden in deze uithoek; vluchten voor de toekomst’ zijn de schitterende openingsregels van het gedicht ‘Paradijsvogels’ van de Curaçaose dichter Walter Palm. Het gedicht is opgenomen in zijn onlangs herdrukte gedichtenbundel ‘Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker’ (2002; 2018). De verdoemden in die uithoek die vluchten voor de toekomst kunnen vluchtelingen zijn die over de Middellandse Zee de armoede ontvuchten, maar ook immigranten uit Curaçao.
De immigratie vanuit Curaçao neemt toe. Bij dit bericht gaan de alarmbellen rinkelen in politiek Den Haag en wordt er meteen geroepen dat er een toelatingsregeling moet komen.

Maar al twintig jaar geleden heeft het toenmalig kabinet-Kok II (PvdA, VVD en D66) in de onvolprezen nota ‘Migratie Antilliaanse Jongeren’ (1998) aangegeven dat een toelatingsregeling niet haalbaar is omdat dit strijdig zou zijn met de Grondwet. Immers Curaçaoënaars zijn Nederlanders en een direct of indirect onderscheid tussen Nederlanders zou evident strijdig zijn met artikel 1 van de Grondwet dat onderscheid tussen Nederlanders verbiedt.

Zelfs in geval de Nederlandse regering onder politieke druk van bijvoorbeeld de PVV de Grondwet aan zijn laars zou lappen, en toch een dergelijke toelatingsregeling zou instellen, dan zou dat niet te handhaven zijn, want het Koninkrijk der Nederlanden kent volgens het Statuut maar één paspoort. De toelatingsregeling kan dan gemakkelijk worden omzeild door via een Schengenland naar Nederland te reizen. Natuurlijk kan het Statuut gewijzigd worden, maar dat vereist expliciete toestemming van onder meer het Curaçaose parlement. Naar die instemming kan Nederland natuurlijk fluiten.

Het is om populistische redenen wel interessant om een toelatingsregeling Antillianen op de agenda te houden. Zo beschrijft het oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes in haar meedogenloze memoires ‘Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn’ (2017) dat iedereen in de VVD-fractie wist dat de door André Bosman voorgestelde toelatingsregeling Antillianen om constitutionele redenen niet haalbaar is, maar dat het om populistische redenen steeds op de agenda werd gehouden.

Als een toelatingsregeling geen begaanbaar pad is, wat is dan wel mogelijk? Op korte termijn zullen de immigratiecijfers vanuit Curaçao blijven stijgen. Dit zal op lokaal niveau tot de nodige bestuurlijke problemen leiden omdat de integratie van deze nieuwkomers hapert. Naar verwachting staan daarom de gemeenten binnenkort op de stoep bij minister Koolmees.

Als voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OcaN) ben ik ervan overtuigd dat adequate huisvesting de sleutel is voor succesvolle integratie van Curaçaose nieuwkomers. Deze zijn bij aankomst feitelijk dakloos want ze hebben geen onderdak. Intrekken bij familie geeft enige tijd soelaas maar al gauw stapelen de problemen zich op. Want personen met een uitkering worden op basis van de voordeurdelerskorting gekort op hun uitkering, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor onderlinge verhoudingen. Een oplossing zou kunnen zijn dat Curaçaose nieuwkomers centraal worden opgevangen zodat gemeenten ontlast worden van problemen die voortvloeien uit overbewoning als gevolg van Curaçaose nieuwkomers. Als er huizen beschikbaar komen, dan kunnen deze nieuwkomers uitgeplaatst worden naar de desbetreffende gemeente.

Uiteraard is het OcaN beschikbaar als gesprekspartner over de integratieproblemen van Curaçaose nieuwkomers, maar dan moet het ook vanuit de overheid een serieus overleg zijn. Een gestructureerd overleg zoals dat indertijd geregeld was met de succesvolle Wet Overleg Minderhedenbeleid. Deze wet is zonder enige vorm van evaluatie in 2013 ingetrokken. Toen het achteraf (!) werd geëvalueerd bleek deze wet mede voor de overheid waardevol te zijn, zoals ook nu het geval blijkt bij overleggen over de integratie van Curaçaose nieuwkomers.

Het regelen van adequate huisvesting voor Curaçaose nieuwkomers is natuurlijk symptoombestrijding. Oorzaak is de penibele economische situatie op Curaçao nu de raffinaderij, de kurk waar de economie op drijft, een ongewisse toekomst tegemoet gaat. Het is deze onzekerheid die de mensen doen besluiten om naar Nederland te gaan. Het verbeteren van de economische situatie is een zaak van lange adem. De Nederlandse regering kan daar zeker een bijdrage aan leveren.

De voorgenomen economische missie van premier Mark Rutte (VVD) naar Curaçao is meer dan welkom. Ook zijn er mogelijkheden om via cultuur een economische spin-off te bereiken. Zie de spectaculaire economische opleving die de Spaanse stad Bilbao heeft beleefd na de vestiging van een dependance van het Guggenheim Museum.
Het plan van de Curaçaose regering om de stadswijk Otrobanda te ontwikkelen als cultural hub is veelbelovend. Deze stadswijk heeft met zijn musici, schilders en schrijvers altijd een belangrijke rol gespeeld in het Curaçaose culturele leven. Alle componisten van de prominente muziekfamilie Palm hebben gewoond in Otrobanda. Deze muziekfamilie was onderwerp van de bestseller ‘Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin’ (2005) van Jan Brokken. De woonhuizen van deze legendarische componisten zijn getraceerd door de Palm Music Foundation. Otrobanda staat ook op de lijst van Unesco World Heritage voor zijn architectuur.
Het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum zouden kunnen overwegen om op Curaçao een dependance te beginnen. De uitgelezen plek voor een dergelijke dependance is natuurlijk ‘Stroomzigt’, het vroegere woonhuis van het kunstenaarsechtpaar Chris Engels en Lucila Engels-Boskaljon. Nederlandse kunstenaars als Gerrit Rietveld en Charles Eyck waren daar kind aan huis. Dit woonhuis is in het trotse bezit van een trappenhuis dat ontworpen is door Gerrit Rietveld. Stroomzigt bevindt zich in Otrobanda pal tegenover de megapier waar cruiseschepen afmeren. Een beter exposé voor Nederlandse kunst is niet denkbaar.

John Leerdam is voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) in Nederland en oud-Tweede Kamerlid.

8 reacties

  1. @ Henk,

    Er kan nog veel meer bij in dat museum:
    – de rood oranje pakjes van Godett, Chong, Monte, Jamaloodin etc
    – de telefoonrekeningen van Salas vanuit het ziekenhuis in Miami
    – de ziekenhuisrekening van Salas in Miami
    – het bonnetje van de 33 miljoen aan Insel
    – alle bonnetjes van Marvelyn Wiels
    – de 18 miljoen van haar broer, die het multi disciplinair team heeft leeggeplukt
    – de tickets van Alcala Wallé, Daal, de vele parlementariërs op weg naar zinloze conferenties en tentoonstellingen
    – de vele masterplannen, consultants rapporten welke na opstelling in de onderste la verdwenen.

    Ik heb het idee dat 1 pand niet genoeg is om al deze misstappen ten toon te stellen. Nog maar wat gaan bijbouwen vrees ik.

  2. What about een mafia museum?

    Met het wrak van de auto van Schotte waarin hij een vrouw dood reed.

    De slipjes van Stella van Rijn en de telelenzen van Ramsay Soemanta.

    De mondkapjes van Constantia. De bebloede zakdoek van Gisele McWilliams nadat ze door haar geslagen was.

    De afluisterapparatuur van Amerigo Thode.

    De fotorapportages van Pik Pisas in Bon Futuro.

    De MOT meldingen van Schotte.

    De credit cards waarmee Schotte fraudeerde. Het gebroken raam dat hij zelf had ingeslagen om de verzekering op te lichten.

    Aan de muur, als die lang genoeg is, alle strafbladen van de MFK.

    Wassen beelden van Schotte en zijn body guards.

    De oranje Bon Futuro pakjes van Gerrit en Cicely.

    De zigeunerkoning maatpakken van George Ramboloodin. Zijn wapens.

    Een replica van de afwaskeuken van MFK parlementarier Rudney Garmes (voormalig afwashulp in de Cactusclub) en de muziekinstallatie van MFK parlementarier Gibi Doran.

    Verf en brood uit de failliete gegane paintball en broodjesbezorgbedrijven van Schotte.

    Schottes MAVO3 rapport naast zijn universitatair diploma uitgereikt door een Venezuelaanse mafiabaas.

    Schottes frequency jammers.

    Foto’s van Schottes bysides waarmee hij zijn vrouw bedroog.

    Lijsten van alle commissariaten die Schotte aan de mafiose van der Dijs familie heeft gegeven.

  3. We moeten zeker geen situatie creëren waarbij er sprake zal zijn van een zekere onderscheid tussen Nederlanders. In Nederland kan je je van af je 18e inschrijven voor een huurhuis en na ongeveer 9 jaar intensief dagelijks gereageerd te hebben op de door woonnet aangeboden huurwoningen ben je dan de gelukkige huurder van een woning. Deze zal hoogstwaarschijnlijk niet helemaal aan je wensen voldoen, maar door de ontstane “onderlinge problemen” als aanvaardbare oplossing dienen.
    Natuurlijk verdient iedereen die een positieve bijdrage levert aan de maatschappij een goed onderkomen maar daarbij mag er dus zeker geen onderscheid worden gemaakt.
    Een serieus overleg….
    Misschien is het een idee de nieuwe generatie in het onderwijs al te confronteren met de heersende problematiek wat zonder ingrijpen van grote invloed zal zijn op hun loopbaan in het leven.
    Actieve deelname op jonge leeftijd, creatief meedenken maakt iedereen meer bewust van wat er allemaal leeft en omgaat bij zowel kinderen als volwassenen. Wie weet wat er voor creatieve plannen uit kunnen ontstaan.
    Curacao verlaten om je vervolgens te vestigen in Nederland waar je een onderdeel wordt van de daar heersende problematiek en in het ergste geval, gezien wordt als oorzaak daarvan moeten we niet willen.
    Succes …. het is een zorgelijke kwestie … een oplossing zal waarschijnlijk zeker weer lang op zich laten wachten

  4. de spectaculaire economische opleving die de Spaanse stad Bilbao heeft beleefd na de vestiging van een dependance van het Guggenheim Museum.

    Dat een museun een hele stad en in ons geval ons eiland uit het dal ksn halen lijk me als wishfull thinking. Een museam ? Nou laten wij dan een Guggenheim museun opnen.

  5. John ‘Jablabla’ Leerdam maakt weer eens duidelijk dat hij niet weet waar hij over praat. Het gaat in de diverse voorstellen van onder meer Bosman niet over een toelatingsregeling voor Nederlanders uit de Antillen, maar om een VESTIGINGS regeling. Dat is heel wat anders. En wat de penibele economische situatie op Curacao (waar overigens Curacao grotendeels zelf schuldig aan is) te maken heeft met het regelen van adquate huisvesting voor Curacaose nieuwkomers is mij een raadsel. Dat die man nog immer een podium krijgt om zijn onzin uit te kramen!

  6. ” ‘Toename immigratie vanuit Curaçao’”. Het verbaast me nog steeds hoeveel mensen op Curacao in armoede leven. In Nederland kunnen ze een uitkering, kinderbijslag en een huis krijgen.

  7. Uiteraard is het OcaN beschikbaar als gesprekspartner over de integratieproblemen van Curaçaose nieuwkomers, maar dan moet het ook vanuit de overheid een serieus overleg zijn.

    Ocan is een clubje dat niet serieus kan worden genomen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties