Van Raak herhaalt noodzaak van onderzoek naar partijfinanciering

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak herhaalde vandaag zijn verzoek om een onderzoek naar de financiering van politieke partijen op Curaçao

DEN HAAG — SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak herhaalde vandaag zijn verzoek om een onderzoek naar de financiering van politieke partijen op Curaçao. Aanleiding is de aanhouding van loterijbaas Robbie dos Santos, die volgt op de arrestatie van oud-minister George Jamaloodin. Beide arrestaties houden verband met het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels in mei vorig jaar.

“Op Curaçao gonst het op dit moment van de geruchten. De rechtszaak volgende week zal hopelijk meer helderheid bieden over wat nu wel en niet waar is en uit welke hoek de opdracht voor de moord op Wiels daadwerkelijk kwam.

In ieder geval moeten we meer inzicht krijgen in de financiering van politici op de eilanden en het foute geld uit de politiek krijgen”, schrijft Van Raak in een opiniestuk op de website The Post Online.

“Die discussie probeer ik al een tijdje met politici op Curaçao te voeren. Aanvankelijk leidde dat vooral tot scheldpartijen en beschuldigingen van racisme. Tegenwoordig vind ik wel gehoor bij politici als Omayra Leeflang en Alex Rosaria, die ook voorstellen hebben gedaan om financiële stromen bloot te leggen en regels te stellen aan de partijfinanciering”, aldus Van Raak.

Hij verwijst ook naar de schietpartij op Hato om aan te tonen dat Curaçao in de ban is van de criminaliteit.

De SP-politicus wijst verder op de rol die Nederland speelt. Volgens hem zijn zowel Curaçao als Aruba en St. Maarten vanaf de jaren tachtig overspoeld met hotels en casino’s.

“Niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de maffia werd actief op de eilanden met wapenhandel, vrouwenhandel, maar vooral het witwassen van drugsgeld.

Het is de schuld van bestuurders op de eilanden dat ze zich laten betalen door foute figuren. Daar zal Nederland hard moeten ingrijpen.

Maar wij moeten ook beseffen dat we onderdeel zijn van het probleem, omdat we jarenlang hebben weggekeken en de criminelen op de eilanden hun gang lieten gaan”,

aldus Van Raak.

Bron: Amigoe
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *