32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Belastingdienst wordt strenger voor brievenbusfirma’s

HomeMediaVolkskrant | Belastingdienst wordt strenger voor brievenbusfirma’s

Yvonne Hofs

Stijgende inkomsten brievenbusfirma’s blijken dubieus succes | Beeld Hannah Damstra

Brievenbusmaatschappijen hoeven binnenkort niet meer voor advies bij de Belastingdienst aan te kloppen. De fiscus zal zulke ‘lege hulzen’ vooraf niet meer vertellen hoeveel belasting zij de komende jaren moeten betalen over de geldstromen die zij via Nederland naar elders doorsluizen.

Door zulke ‘rulings’ voortaan te weigeren, moet Nederland minder aantrekkelijk worden voor bedrijven die weinig tot niets bijdragen aan de economie.

De Belastingdienst publiceert vanaf 1 juli al zijn rulings over internationale geldtransacties op zijn website. Dat gebeurt in de vorm van een geanonimiseerde samenvatting. Omdat de Belastingdienst gebonden is aan een geheimhoudingsplicht mogen de rulings niet herleidbaar zijn tot individuele bedrijven.

Staatssecretaris Menno Snel (Fiscale Zaken) heeft deze maatregelen donderdag aangekondigd. Met de publicatie van de rulings wil het kabinet tegemoetkomen aan de roep om meer transparantie over dit fenomeen. Snel wil de indruk wegnemen dat de Belastingdienst dubieuze ‘deals’ sluit met grote bedrijven die zo min mogelijk belasting willen betalen.

Rulings zijn omstreden omdat multinationals als Nike, Procter & Gamble en Starbucks ze hebben gebruikt om belasting te ontwijken via Nederland. De Belastingdienst maakte geen afspraken met die bedrijven, maar verstrekte slechts informatie, benadrukt Snel.

Dat informatieloket gaat dus sluiten. Belastinginspecteurs worden minder toeschietelijk tegenover brievenbusmaatschappijen en andere bedrijven die belasting ontwijken. Die koelere behandeling is onderdeel van het kabinetsbeleid dergelijk fiscaal sluipverkeer te ontmoedigen. Vorige week nam de Tweede Kamer een aantal wetswijzigingen aan die belastingontwijking door bedrijven moeilijker maken. Volgend jaar krijgt de Kamer in dat kader nog meer belastingwetten voorgelegd.

Het strengere rulingbeleid verandert niets aan de belastingwetgeving zelf, maar voorkomt wel dat bedrijven die via Nederland belasting willen ontwijken vooraf een stempeltje ter goedkeuring halen bij de fiscus. Belastinginspecteurs krijgen soms een fiscalist of accountant op bezoek die namens – pak ’m beet – ‘Dagobert Duck BV’ een ruling aanvraagt. De accountant meldt dat zijn in Nederland gevestigde cliënt voortaan x-miljoen euro dividend per jaar wil uitkeren aan ‘Geldpakhuis Limited’ op de Britse Maagdeneilanden. ‘Of dat ok is, mijnheer of mevrouw de belastinginspecteur? En kan de inspecteur misschien ook even bevestigen dat die constructie zo goed als belastingvrij is?’ Dagobert Duck BV kan ook voor een grote en bekende multinational staan, of voor een Ierse rockband die zijn zakelijke belangen huisvest achter een brievenbus aan de Herengracht in Amsterdam.

Vanaf 1 juli moeten bedrijven aan een aantal voorwaarden voldoen om een ruling te krijgen. Ten eerste mag het bedrijf niet louter bestaan uit een brievenbus, een leeg kantoortje en een dooie kamerplant, maar moet het substantiële economische activiteiten ontplooien in Nederland. Verder moeten de geldstromen die het bedrijf aan de Belastingdienst opgeeft, in verhouding staan tot die bedrijfsactiviteiten. Als een Nederlands distributiecentrum van een buitenlandse sportfabrikant tien mensen in dienst heeft en per jaar honderdduizend sportartikelen verkoopt, is het nogal vreemd als dat bedrijf vervolgens 3 miljard euro winst naar een belastingparadijs overmaakt. Zulke ‘brievenbussen aan fabrieken’ krijgen straks ook geen ruling meer.

Alle ‘internationale’ rulingaanvragen worden voortaan centraal getoetst door een gespecialiseerde afdeling van de Belastingdienst. Nu wordt die beoordeling vaak aan lokale belastingambtenaren overgelaten. Dat leidt tot meer fouten, bleek begin dit jaar uit onderzoek.

Multinationals boeken elk jaar vele miljoenen of miljarden euro’s over naar het buitenland in de vorm van winstuitkeringen, investeringen, leningen, rente- of royaltybetalingen. Omdat het om zulke grote bedragen gaat willen zij graag van tevoren weten hoeveel belasting zij over die transacties moeten betalen. Bedrijven kunnen dan beter beoordelen of de voorgenomen investering of financiële transactie de moeite waard is. Nederland werkt mee aan zulke rulings omdat dit goed zou zijn voor het vestigingsklimaat. Bedrijven die vooraf zekerheid krijgen over hun belastingaangifte zullen sneller in Nederland durven investeren, is de gedachte. De fiscus geeft jaarlijks tussen de vijfhonderd en duizend internationale rulings af.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties